Kisalföld logö

2019. 06. 24. hétfő - Iván 18°C | 28°C Még több cikk.

Lábnyom

Ha ma cselekszünk, akkor még visszafordíthatjuk.
Európában a túlfogyasztás napja május 10. Ezt állapította meg a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezet. Hogy világos legyen, mit jelent ez: ha a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint az európaiak, akkor május 10-én lépnénk át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Vagyis 2,8 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások iránti keresletünket kielégítse a bolygó. Nem nehéz belegondolni, hogy ha így megy tovább, akkor rövid időn belül feléljük a Föld tartalékait és összeomlik az egész ökorendszer.

A WWF Magyarország idevágó közleményében ez áll: „Életmódunk hatással van a bolygóra. Nem lehet kétségünk afelől, hogy változtatnunk kell. Erre globális és helyi szinten egyaránt szükség van. Ha ma cselekszünk, akkor még visszafordíthatjuk a negatív folyamatokat, és talán van esélyünk, hogy a tiszta levegő, ivóvíz, élelmiszerek és mindaz, amit a természet nyújt, gyermekeink számára is elérhetők legyenek." 

Az én összegzésem így szól: ha ma cselekszünk, akkor talán van esélyünk. És a gyerekeinknek is. S hogy kinek kell cselekedni? Nyilván leginkább a törvényalkotóknak, a döntéshozóknak, a gazdaság irányítóinak, tulajdonosainak. Szerte a világban. És persze cselekedni kell mindnyájunknak. Mert ha mi, a tömeg részei nem fogyasztunk olyan terméket, amely aránytalanul sok természeti erőforrást igényel, akkor arról a gyártó leáll. Ha nem veszünk igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyek sok kárt okoznak a környezetünknek, akkor azzal a tevékenységgel a tulajdonosok felhagynak. Így tudjuk befolyásolni a saját jövőnket. Szóval mindenki éljen kisebb lábon! Kisebb láb, kisebb nyom.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példányszámok és hazugságok

Tovább olvasom