Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Küszöb

Nem, a Duna nem faló, hanem húsz éve mulasztásos törvénysértésünk áldozata. Mostani valójában gyávaságunktól, előítéleteinktől, politikai vakságunktól is megvert-megsebzett fenség.
Lapunkat leszámítva méltatlan csend kísérte az Országgyűlés egyhangú hétfői döntését arról, hogy a Ház húsz év mulasztásait pótolva valóban érdemben tárgyaljon az Öreg-Duna és Mosoni-Duna vízgazdálkodási megoldásairól. A méltatlan minősítés nem annak szól, hogy az országos közbeszéd gyakorlatilag agyonhallgatta, hogy a Kisalföld olvasóit és a mindkét oldali helyi döntéshozókat maga mellé állítva sikerre vitte a népi kezdeményezést a Dunáért, bár ez sem semmi. Sokkal inkább annak, hogy a hétfői egyhangú igen két nagy közgondolkodásbeli küszöböt is átütött. Ez teszi igazán értékessé.

Sokszor megcsontosodunk tévedéseinkben, előítéleteinkben, s ezek ettől fogva tetteink csapdáivá lesznek. Így az is, hogy a vén Dunán ördögtől való lenne mindenféle olyan beavatkozás, amit a szakma műtárgynak, ha tetszik, fenékküszöbnek, netán gátnak nevez. Én nem tudom, mi történhetett a kormányzó frakcióban a hétfői egyhangú igent megelőzően, de bizony elkeseredetten hiábavalónak tűnt a siker még a múlt hét keddjén is az ország házában, amikor Illés államtitkár magából kikelve azt rikoltozta, hogy a gonoszok odaát (vagyis a beavatkozást sürgetők között) vannak. Bár mindegy is, hogy mi történt keddtől hétfőig, az egyhangú igen impozáns.

Ezzel pedig talán most leszámoltunk azzal a balvélekedéssel is, mely pártjaink között mindeddig tenyészett, hogy aki az ellopott, maradék Dunával érdemben kezdeni akar-mer valamit, az politikai bukásra ítéltetik, mivel a Duna rendszerváltásunk trójai falova lenne. Nem, a Duna nem faló, hanem húsz éve mulasztásos törvénysértésünk áldozata. Mostani valójában gyávaságunktól, előítéleteinktől, politikai vakságunktól is megvert-megsebzett fenség. Hétfőn átléptük talán az orvoslása felé vezető út (fenék)küszöbét.

A másik most megtromfolt vélekedés meg az lenne, hogy nincs Magyarországon a bázisdemokráciának esélye. A pártok akarat- és érdekhálója létezik csupán, s csakis ebben a sajátos machiavellista hatalomtechnikai koordináta-rendszerben dőlhetnek el ügyek. Nos, a népi kezdeményezés s benne nyolcvanezer ember véleménye ezt megcáfolta. Átütötte a bázisdemokrácia (inger)küszöbét.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. december 17. 20:23
    „Az okfejtés érdekes, a bázisdemokrácia ingerküszöbének átütése dicséretes, azonban a Mosoni Dunába víz kellene, a Dunát ismét hajózhatóvá kellene tenni, a dunapartokat, a vízi turizmust élővé, és ettől még elég messze vagyunk. De hajrá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezükben a sorsuk

Tovább olvasom