Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kövek

Nem tudom, elegek-e hozzá a szavak, hogy mindezt megértsük.
A hetvenöt évvel ezelőtt történteket és következményeit meg lehet próbálni leírni a számok nyelvén. Győrből és a vármegye többi településéről több mint hatezer zsidónak minősített személyt deportáltak Auschwitz-Birkenauba, s közülük csaknem ötezret gyilkoltak meg hideg kegyetlenséggel, cinikus mosollyal.

A száraz adatok azonban keveset mondanak arról a mérhetetlen szenvedésről, amit az érintetteknek el kellett viselni, s amit – mondhatnánk – a sors mért rájuk, de akkor eufemisztikusan elhallgatnánk, hogy a halálgyárakba vezető út emberek döntéseivel volt kikövezve.

Az egykori győri Eva Quittner (született Klein Éva) huszonhárom éve Az emlékezés kavicsai című könyvében felidézte, hogy ő min ment keresztül tizenhárom-tizennégy évesen, hogyan élte túl a borzalmakat, egyedüliként családjából. Megírta, miként kellett otthagyniuk mindenüket, s a szigeti gettóba menniük, majd hogyan terelték a megalázottakat napokra a Cigánylaposra, mielőtt haláltáborba vitték volna őket. Egy-egy vagonba vagy nyolcvan embert zsúfoltak, karon ülőket, időseket, egészségeseket, betegeket, szinte ivóvíz nélkül.

Volt, aki ott szült, más ott halt meg. És csak utána értek Auschwitzba, az elképzelhetetlen megpróbáltatások helyszínére. Nem tudom, elegek-e hozzá a szavak, hogy mindezt megértsük, s vajon elegek-e a tegnap elhelyezett botlatókövek, hogy emlékezzünk és ne felejtsünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

...áció!

Nincs világvége, ha nem ragyognak a csillagok a bizonyítványban. Tovább olvasom