Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Kérdezz-felelek az új alkotmányról, de minek?

A "Kérdések az új alkotmányról" c. tesztlap tele van olyan szakpolitikai kérdésekkel, melyekről nem a népnek, hanem a Parlamentbe választott politikusoknak lenne kutyakötelessége dönteni.


Jó két hete meghozta a postás "Az új alkotmányt előkészítő nemzeti konzultációs testület" levelét, melyben szerencsére én is megkaptam a totóra emlékeztető (na jó, itt nem 13+1, hanem 12 kérdés szerepel plusz egyéni javaslatok a készülő alkotmányhoz) kérdőívet.

Legfőképpen azért szerencse ez, mert így tudok most Önöknek jegyzetet írni az új alkotmány kapcsán felmerülő dilemmákról; elnézést a pártoktól és Magyarország jelenlegi és jövőbeni kormányaitól, de nem igazán látom azt az időt, hogy hasonló, feleletválasztós politikai "játszadozásban" szívesen részt vennék, magyarán a postafordultával beérkező levelemre az elkövetkező húsz évben ne nagyon számítsanak.

Röviden azért, mert baromira álságos, látványpolitizálásnak tartom, miszerint folyton-folyvást megszondáztatják valamiről a népet, miközben arról hülyítik, hogy mindenki, de legfőképpen az Ön véleménye fontos adott politikai erőnek.

Arról már nem is beszélve, hogy az átlag, dolgozó magyarnak tele van a hócipője a teljesen feleslegesen átpolitizált hétköznapokkal, a nagy többséget egész egyszerűen nem érdekli a sárdobálás, a vég nélküli ötletbörze – fel kellene ezt már fogni, kedves, drága politikusok!

Vegyük példának a "Kérdések az új alkotmányról" szóló tesztlapot. Tele van olyan szakpolitikai kérdésekkel, polémiákkal, melyekről nem a népnek, hanem a Parlamentbe küldött (választott) politikusoknak lenne kutyakötelessége dönteni.

Előbb le kell(ene) vezényelni a vitát adott témában, aztán jöhet a szavazás, a felelős gombnyomás. Mi pedig majd 1, 2, 3, 4 év múlva ítélkezünk a munkájukról, s ha eljön a választás jeles napja, felelősen ikszelünk. Hallottak Önök, kedves politikusok már a képviseleti demokráciáról?

Merthogy ennek a műfajnak ez lenne a lényege, s véletlenül sem Mari néni és Pista bácsi véleményét kellene nonstop megkérdezni az államadósság mértékéről, a különböző adózási kérdésekről, a közbeszerzésekről, a hungarikumokról, a termőföldről vagy éppen az életfogytiglani szabadságvesztésről, mint most az alkotmány apropóján.

Abba ne is menjünk bele hosszabban, hogy ezen ügyek többsége véletlenül sem alkotmányozási, hanem olyan szakpolitikai kérdéseket vet fel, melyekben nem jó szándékú vagy elvakult laikusoknak, hanem vérprofi szakértőknek illene állást foglalni, s ez így működik minden normális – értsd nyugat-európai – demokráciában.

Ha egyszer egyébként erre a nyugat-európai útra tévednénk – nem igazán mutatkozik erre sok esély, de a remény hal meg utoljára –, akkor ígérem, hogy az ehhez hasonló, "szondáztató" kérdőívekre válaszolok.

Igaz, csak poénból.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. SZILAJ 2011. április 04. 17:50
  „Pfűűű, de háborognak a balosok !!!! Még talán toporzékoltok is közben. Én meg csak röhögök rajtatok....”
 • 33. RickCartman 2011. március 25. 23:03
  „na persze, a "hangemberek" ilyenkor elcsitulnak, jellemző...”
 • 32. RickCartman 2011. március 25. 14:17
  „22. Cancer 2011.03.23. 23:53
  A cikk stílusát, szófordulataid kritizálod. Ám legyen. De cserébe légy oly jó, nevezz meg néhány folyóiratot, újságot, napilapot, bármilyen periodikát, nyomtatott sajtóterméket, ahol a te írásaid olvashatóak. Rövid publikációs jegyzékkel beérem. Ígérem, gondosan elolvasom valamennyit, és utána véleményezem majd írásaid stílusát. Így korrekt?”
 • 31. westminster 2011. március 24. 21:07
  „22. Cancer 2011.03.23. 23:53

  Azt hittem értelmes vagy.
  Akkor tudhatnád, hogy ezek a kérdések valóban nem kontárra tartozik, hanem szakemberre.
  Innentől fogva ablakon kidobott pénz a felhasznált papír, a nyomdai költség és a kézbesítések díjai is.
  Ez a pénz a kolontári, devecseri károsultaknak nagyobb segítséget jelentett volna.
  De mit is várhatunk egy ilyen kormánytól, mikor a kimondottan számukra gyűjtött pénzt is ellopta tőlük.”
 • 30. IV.Béla 2011. március 24. 21:00
  „22. Cancer!

  Bizony ilyen dolog a jegyzet; nem egy cikkről van szó, amiben tényeket közölnek, hanem szubjektív véleményről, amely nem az egész "újság" álláspontját mutatja, hanem csupán a szerzőét. A nevében is van: "jegyzet", úgyhogy ne várj itt a mindenféle cenzúrán átmenő, közhelyekkel teli lőzungokat.
  Fideszt fikázza? Egyszer nincs említve benne egyik pártnak a neve sem, csak a jelenség, hogy elegük van az embereknek úgy általában a politikából (az egymillió válaszlevél ezt hűen tükrözi - és nagyon kevés ez egy kétharmados párthoz mérve). Te is úgy vagy ezek szerint, mint Rákosi, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk", csak azért, mert nem öleli az ember a keblére a pártokat.

  Ahogy írták lejjebb is, megkapták a kétharmadot, tessék vele élni! És ne ilyen "látszat-érdekelavéleményeddel" szerezzenek (tartsanak meg) szimpátiát, hanem tettekkel. Vagy ha annyira érdekli őket az emberek véleménye, akkor miért nem kérdezték meg ezeket:
  - Ön szerint kevesebb legyen-e a Országgyűlés létszáma?
  - Ön szerint azonnali hatállyal leváltható lenne az a képviselő, aki indokolatlanul hiányzik az ülésekről?
  - Ön szerint nyilvánosságra hozzák-e az összes előző rendszerben besúgóként, ügynökként, párttagként szolgáló személy nevét, adatait, akkor tevékenységei körét, jelentéseit?
  - Felelősségre vonhatóak legyenek-e ezen személyek?
  És még sorolhatnám napestig. Vajon ezek miért nem teszik fel? A kommunikációnak Mari néni és Pista bácsi között is őszintének kell lenni, nem megjátszottnak, mert különben soha sem bírnának ki egymás mellett 70 évet.”
 • 29. Madarász 2011. március 24. 15:15
  „17. ennél bármi jobb, de a jelenlegi kormány rendszerét demokráciának még csúfolni sem lehet...”
 • 28. öröksoproni 2011. március 24. 08:30
  „Egyetértek az írással. Azt a 700 milliót, amibe ez a kis kérdezz-felelek került, jobb célra is elkölthették volna.”
 • 27. RUDI 2011. március 24. 08:25
  „Most jöttek rá hogy a népnek is van bele szólása, kérdezhetném. Ami igaz nagyon sok olyan kérdés van melyet sajnos a Kormánynak kellene el döntenie.”
 • 26. Phobos 2011. március 24. 08:14
  „Még ettől is visszatáncolt Tarlós: "Jelenleg nem aktuális a szovjet emlékmű esetleges áthelyezése"

  A főpolgármester, a tegnapi (saját pártlapjának adott) nyilatkozatának ellentmondva ma délután már úgy fogalmazott: "jelenleg nem aktuális a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű esetleges áthelyezése". A városvezető elmondta, a kérdésben előbb a Külügyminisztériumnak kell egyeztetnie (a kommunista Martonyi pedig egészen biztosan ezen fog majd munkálkodni...). Utalt arra, hogy az ügy kormányközi egyezményeket is érinthet. Mint mondta, ő maga "nem fog diplomáciai bonyodalmakat okozni, ezért egyelőre a kérdésben érdemben nem is kíván nyilatkozni".

  55 éve küzdünk ellene

  Jelezte ugyanakkor, hogy a gondolat nem véletlenül merült fel. Emlékeztetett arra, hogy az Országzászló helyén áll ma a szovjet emlékmű, és arra is, hogy tudomásuk szerint a helyszínről a világháborús halottakat egy másik helyen eltemették. Elmondta, reményei szerint később konstruktív és kulturált egyeztetést lehet folytatni a moszkvai főpolgármesterrel, a feltételek teljesüléséig azonban nem érdemes a kérdésről beszélni.”
 • 25. dsj 2011. március 24. 07:59
  „Egyetértve a cikkíróval, az alábbiakkal egészíteném ki:
  Már ott kezdődik a gond a kérdőívvel, hogy hiányzik az első kérdés, melynek így kellett volna hangzania: Akar Ön új alkotmány?
  Az itt első, (helyesen második) kérdésre ha akarnék se tudnék értelmes választ adni a hülye típusválaszok miatt. Mert hiába mondanám, hogy ,,akarom, hogy az új alkotmány az állampolgárok jogai mellett a kötelességeket is tartalmazz", ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az illetékes ,,agytröszt" milyen jogokat és kötelességeket fundálna ki rám hivatkozva!
  Amúgy a legtöbb választás a megadott típusválaszok közül életveszélyes, mert egy-kettőt leszámítva - mint pl. hogy persze, hogy ne legyen a kiskorúaknak választási joga - úgy értelmezhetők, ahogy az egyáltalán nem tisztelt alkotmányozók akarják.
  Aztán majd arra hivatkoznak, hogy
  a) a ,,zemberek" új alkotmányt akartak,
  b) pont olyant, aminőt ők összeeszkábáltak.
  Mindezek mellett, márt azt sem értem, hogy két tanult jogász miként adhatta a nevét egy ilyen alacsony színvonalú firkálmányhoz, hogy a többi, még magasabb sarzsival rendelkező alkotmányozó bizottsági tagot már ne is említsem.”
 • 24. janika 2011. március 24. 06:30
  „Sőt, mi több ezen az íven a saját javaslatod is megírhatod! Persze az kérdés marad, hogy kik használják el WC papírként.”
 • 23. nyá 2011. március 24. 06:27
  „Az is nyugat-európai mintára megy, hogy a minden képviselő bekiabálásra szavaz a parlamentben ?
  (Dupla pénzekért !)”
 • 22. Cancer 2011. március 23. 23:53
  „IV Bela, tudom h nem a szerzo vagy mert ismerlek...
  Szerintem ez a jegyzet egy vacak, egyreszt egy kaptafara megy a tobbivel, mivel kizarolag a Fideszt fikazzak, minden jegyzet vagy Fidesz-fikazas vagy nem politikai kb 10 eve.A folyamatos kommunikaco a tarsadalommal bevett szokas a nyugati demokraciakban, s bar a Fidesz is gyermekcipoben jar e teren Nyugat-Europahoz kepest, messze megelozi a tobbi partot, ez a kerdoiv is egy kommunikacios eszkoz es pont ez a lenyeg, hogy Mari neni es Pista bacsi nem csak 4 evente egyszer mondja el a velemenyet, hanem tobbszor megteheti azt. A szerzovel ellentetben szerintem igenis alkotmanyozasi kerdes pl. az eletfogytiglani szabadsagvesztes, amirol igenis, hogy meg kell kerdezni az embereket, hogy mit gondolnak, lehet, hogy a szerzonek nincsenek gondolatai? Mondhatna a Fidesz h azt csinal amit akar, mert megvan a ketharmad es a nep akarta igy, de nem teszi.
  A jegyzet igenytelenul van osszecsapva, minden mondat uj bekezdes, kulonbozo szofordulatok (ie. "baromira alsagos", "hulyitik") minimum nem egy igenyes irasmube valoak.
  "Ha egyszer egyébként erre a nyugat-európai útra tévednénk - nem igazán mutatkozik erre sok esély, de a remény hal meg utoljára" - ez meg mar megint egy olyan szintu negativ hozzaallas, amely kritikat sem erdemel; a szerzo tehat remenytelennek es kilatastalannak latja Magyarorszagot. Egy ilyen demoralizalo, negativ irasra szerintem nincs szukseg, sehol Europaban (a nyugati feleben) nem talalkozhatsz ilyennel.
  Ha neked ettol fuggetlenul mas a velemenyed elfogadom, a velemeny szabad.”
 • 21. Dirac 2011. március 23. 23:28
  „Nem azzal van a gond, ha valaki más véleményen van, inkább azzal, hogy ezen cikk hangneme egy túlkoros tinédzseréhez hasonló, aki mindent személyes sértésnek vesz, és duzzogó hangnemben közli a körülötte levőkkel. Ezt egy komoly újság nem engedhetné meg magának, persze lehet, hogy a szerkesztőségnél megelégednek a középszar kategória alatt kettővel.”
 • 20. coment 2011. március 23. 22:25
  „Egy nagy bolondfuttatás ez a kérdőív.
  kilencszázezer kocogó bolond országa.... aki még elhiszi, hogy érdemben figyelembe veszik a véleményét”
 • 19. RickCartman 2011. március 23. 21:49
  „A hatalom lényegében szórakoztatni szeretne minket, csak mi ezt c5eszegetésnek fogjuk fel. Persze lehet, hogy nem a mi hibánk.”
 • 18. IV.Béla 2011. március 23. 21:34
  „14. Cancer!

  - Miért nulla?
  - Miért tájékozatlan a szerző?
  - Miért nem való Európába?
  - Miért kell élből utálni valamit, ha nem értünk egyet vele?
  - Miért igénytelen?

  Ha majd összeszeded a válaszokat, akkor írjál, légy szíves, tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy mire alapozod ezeket. (Megelőzöm a kérdést, nem én vagyok a szerző.)”
 • 17. kolombela 2011. március 23. 21:33
  „3. Madarász 2011.03.23. 14:07
  Az a szenny ballibsi politika szerinted mennyivel volt nagyobb demokrácia, mint ami most van?”
 • 16. Abrafax 2011. március 23. 20:53
  „Az embereknek igenis elegük van az átpolitizált hétköznapokból, úgyhogy a politikusok inkább táncoljanak a Frizbiben, vagy énelekjék az Albertirsa FC indulóját Dévényi Tiborral! Vegyenek példát a Kisalföldről, ahol három cikkből egy biztos nem a politikáról szól, a maradék pedig kizárólag a a kormányt támadja!
  Ne kérdezgessék álszent módon a zembereket, találják ki inkább, mi a választóik véleménye. A telepátia a nyugati képviseleti demokrácia alfája és omegája! Esetleg haknizzák végig az országot az egyetlen és igaz, szakértői véleménnyel, mint az egészségügyi "reform" alatt a szocik. Mit ért hozzá Mari néni?
  Bezzeg a Balázs! Mindenki értsen egyet a péonból jegyzetíróvá vált munkatársunkkal, mert diktatúra van! Aki nem küldi vissza kérdőívet, azt bizony kirúghatják a munkahelyéről! Aki visszaküldi, azt is! Ha mégse, kimoderáljuk!”
 • 15. Dwatson 2011. március 23. 20:45
  „Amióta az ötágú vöröscsillag sárgára váltott azóta rosszabbul élünk,miközben az adócsökkentést nyögjük,tegnap 350 %-os emeléssel jött meg a szemétdíj számla,elsejétől 10 %-al többet fizetünk a gyerekek ebédjéért!
  Tennék inkább a dolgukat alkotmányosdi helyett,mart azt ígérték hogy nem lesznek megszorítások!”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lett az igazmondó juhásszal?

"Nekünk nem kellenek az őszinte emberek. Nekünk azok kellenek, akik ígérgetnek, akik mosolyognak." Tovább olvasom