Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa Győrben: tanítási szünet számos iskolában

Vélhetően súlyos dolgokról esik szó a pénteki győri konferencián, ha ennyi iskola döntött úgy, hogy a tanárok inkább az Egyetemi Csarnokban töltsék a pénteki tanítási napot a tantermek helyett.

Tehetséggondozás, pályaorientáció a kisgyermekkortól a munkaerőpiacig címmel november 12-én, pénteken konferenciát rendeznek Győrben.

Valószínű, hogy ez a rendezvény előzetesen nem sok olvasónknak mozgatná meg a fantáziáját, még akkor sem, ha Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is beszédet mond. Ez a konferencia azonban, ha nem is példa nélküli rendezvény lesz, nem mindennapi körülmények között zajlik majd.

A hallgatóság jelentős részét pedagógusok fogják kitenni - ez egy ilyen tematikájú szakmai nap esetén nem meglepő. Az már annál inkább, hogy közben számos győri iskolában tanítási szünet lesz (merthogy a tanárok közben az egyetemi csarnokban lesznek).

A Lukács, Hild, Krúdy, Bercsényi, Pattantyús, Móra iskolákban például nem lesz tanítás pénteken, de úgy tudjuk, a középiskolák mellett általános iskolákat is érint a diákok számára áldásként érkezett potyaszünet. A diákok többsége a szünet utáni első napon, vagyis ezen a hétfőn értesült egyébként arról, hogy pénteken nem tartják meg az órákat.

Mi van? (Vagyis tanult webdizájner kollégánk szavaival élve: WTF?)

Vélhetően súlyos dolgokról esik szó pénteken Győrben, ha ennyi iskola döntött úgy, hogy inkább az Egyetemi Csarnokban töltik az első novemberi pénteki tanítási napot a tantermek helyett. A tanév rendje ugyanis alapesetben nem olyan dolog, amelyet ripsz-ropsz megváltoztatnának ilyen drasztikusan.

Majd bepótolják ezt a napot valamikor, vagy a szakmai nap mindenek felett áll? Egy iskola a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem rendelhet el akármikor, akármennyi tanítási szünetet. Akkor ez most mi?

Merülnek fel bennem sorjában a kérdések, de ezeket mind magamban tartom egyelőre. Csak egy érdekel, de az nagyon. Miről lesz szó pénteken délelőtt, amelyről a pedagógusoknak a helyszínen kell értesülniük ahelyett, hogy a hivatásukat végezve matematikát, hegesztést, reneszánsz építészetet vagy CNC-marást tanítanának?

Egy biztos: a kisalfold.hu jelen lesz a rendezvényen és online tudósít az eseményekről.

Olvasóink írták

 • 15. értelem 2010. november 16. 06:09
  „Szabra. Elolvastam. Mint kirendelt, értettem az iróniát is amit Laczó Balázs finoman belevitt az idézett cikkébe. Ha elolvasod még egyszer-kétszer talán megérted. Hoffmann Rózsáról csak annyit, hogy az alapvetó baj továbbra is a burkolt lehülyézése és nyílt lebohócozosa a pedagógus társadalom felé ami miatt közutálatot sikerült kiérdemelnie. Na meg továbbra is az előző beírásaimat fenntartva nem szeretem az örök igazságot egyedül tudók öntömjénezését. Mert Ő-nagysága az elmúlt 20-évben mindíg ott volt a húsosfazék körül. Vajon azokat az éveket miként ítéli meg ma?”
 • 14. Szabra 2010. november 15. 16:13
  „Elvtársaim ! Talán nem ártana nem ártana elolvasniuk egy megtért: Laczó Balázs úr mai ( hétfői ) vezércikkét a félreértések tisztázása okán, mielőtt valótlanságokat üvöltenének!”
 • 13. RickCartman 2010. november 13. 15:30
  „vikri 2010.11.13. 13:56
  és hamarosan jön a békekölcsön, amit majd önként és dalolva fogunk jegyezni, mint 1950-ben”
 • 12. vikri 2010. november 13. 13:56
  „Kíváncsi vagyok azoknak a szülőknek a véleményére, akik nem tudtak hirtelen mit csinálni a gyerekekkel péntek délelőtt. Mert ugye illett volna időben szólni...
  Szülőként, azt hiszem, fel kell készülni az ehhez hasonló kötelező dolgokra: Pl. 100 Ft/gyerek adomány az osztálypénzből a szerencsétlenül járt iszapkárosultaknak egy egyházi(!) alapítványon keresztül (az állami segélyalapot megkerülve) + óvodában lista a 100 Ft-ot "befizető" - "be nem fizető" szülőkről. De ide sorolhatjuk a kötelező "nyugdíjjárulék-felajánlásokat" is.”
 • 11. véleményalkotó 2010. november 13. 13:56
  „Viszont a szülőktől - akik más nem tudták megoldani a gyerekek felügyelét - elvettek egy napit szabit.
  Gratula.”
 • 10. RickCartman 2010. november 13. 02:03
  „most már tudjuk: semmiféle "súlyos dolgokról" nem esett szó (lásd a rendezvényről szóló tudósítást, és a hozzászólásokat)...”
 • 9. banya13 2010. november 12. 14:23
  „Aha, örülnek a szünetnek a diákok, most.
  Ellenben dec. 11-én és 18-án szombaton is tanítás lesz a mi iskolákban..”
 • 8. tornacipő 2010. november 12. 12:43
  „a fityesz gyakran csinált ilyet - emlékszem amikor koltay gábor fércmunkáját a honfoglalást bemutatták a mozikban, oda is kivezényelték az iskolásokat, lett is magas nézettség
  s nyilván nem akarják azt mint legutóbb az internet hungary-n ahol szalai annamáriát a kutya se hallgatta meg a megnyitón”
 • 7. gig 2010. november 12. 11:05
  „Olyasmiről van szó a programon, aminek az a lényege, hogy a "tanult" jelzőt ne lehessen olyan személyekre alkalmazni, akik WTF-szintű megnyilatkozásokra képesek.

  De hogy konkrétumot is idézzek: a "tyúkpárti", embermasszában gondolkodó oktatáspolitika helyett el kell mozdulni abba az irányba, hogy a diákok ki tudják bontakoztatni a képességeiket. Erre utalnak a "tehetséggondozás", "pályaorientáció" szavak. Ha a szerző szerint ezek a kifejezések nem sok olvasó fantáziáját mozgatják meg, az elég lesújtó (ön)kritikát foglal magában.

  Hoffmann Rózsa azért van most itt, a pedagógusok is azért mentek el a rendezvényre, hogy ne így legyen.”
 • 6. Arkh 2010. november 12. 10:17
  „Tisztelt NMGR! A tanév rendjéről szóló 22/2010. (V. 13.) OKM rendelet 3. pontja szerint az iskolák maguk dönthetnek a rendelkezésükre álló tanítás nélküli munkanapok felhasználásáról. Nem látom be, miért ne lehetne az egyik ilyen tanítás nélküli munkanapot a konferencián való részvételre, esetleg utána - az elhangzottak megvitatása céljából - nevelési értekezletre fordítani?!”
 • 5. Hyppolit 2010. november 12. 08:54
  „"vélhetően súlyos dolgokról esik szó"..Lásd pályaorientáció, tehetséggondozás..Nekem a súlyos téma a tanár bántalmazása, a drogozás, az iskolakerülés, a renitens magatartás megfékezése, stb. Kiváncsian várom a fejleményeket...”
 • 4. Csetneky 2010. november 12. 08:04
  „A diákok legalább örülnek a szünetnek.”
 • 3. mir 2010. november 12. 06:43
  „Ezért iskolai szünet. Szánalmas. Ennyi talpnyalót.”
 • 2. lumnitzernoverekhuga 2010. november 12. 06:22
  „Ja, ja ott lesznek sőt annyira akartak menni, hogy még tanítási szünetet is elrendeltek az igazgatók kac-kac :-))) Van aki ezt beveszi???”
 • 1. HarconaMarcos 2010. november 12. 00:50
  „Kíváncsi vagyok lesz-e olyan pedagógus, aki meg meri majd írni, hogy mily módon volt kötelező a részvétel. Kicsit az ´50-es éveket idézi Rozi néni ródsója, de ahogy hallom már szerencsére teljes az egyetértés:
  ´Nincs szó a Fidesz és a KDNP közötti feszültségről, ahogy közte és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár között sincsenek feszültségek - nyilatkozta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, volt oktatási miniszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.´”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megélhetési celebjeink: Amíg lószar van, veréb is lesz

Itt van a TV2 legújabb idénymunkája megélhetési celebeknek. Egy vetélkedő, ahol a számlatömbjével… Tovább olvasom