Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Hazahoznám

A jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat és az egészségünket.
Nyaralás közben, egy idegen kultúrában megmerítkezve néha felsóhajt az ember: de jó lenne ezt hazavinni! Na nem a milliós műtárgyakat vagy drága luxuscikkeket, sokkal inkább egy-egy szokást, attitűdöt, hiszen mindig akad valami, amit mások, máshol jobban csinálnak.

A franciák például társasági életet élnek. Sokat és intenzíven. Párizsban járva ez tűnt fel először: tömve vannak – nagyrészt helyiekkel – a kis bisztrók, kávézók, a parkokban baráti társaságok pétanque-oznak. Nem beszélve a piknikezésről, amely iránt a franciák már-már megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek: ahol akad egy szabad fűfelület, azonnal birtokba veszik egy üveg bor és némi elemózsia kíséretében, a belvárosi parkokban pedig kisgyerekes családok jönnek össze hétvégenként egy kis „bandázásra". Azt pedig – ellentétben az itthon látottakkal – alig tapasztaltuk, hogy egy társaságban vagy a párjával szemben ülve bárki a telefonját nyomkodná üveges szemmel...

Helyi vendéglátónk is megerősítette: a franciák szociálisak, legalábbis ritka, hogy valaki bezárkózzon. Ők már talán tudják, ami a Harvard átfogó kutatásának eredményeiből kiderül: az életet az emberi kapcsolatok teszik igazán boldoggá.

A tudósok közel 77 évig vizsgáltak embereket, hogy megtudják a boldog élet titkát. A válasz egyértelmű volt: a jó kapcsolatok őrzik meg a boldogságunkat és az egészségünket. Akiknek több közösségi kapcsolatuk van – akár baráti, akár családi, de még a felületes ismeretségek is számítanak –, elégedettebbek az életükkel és tovább élnek. Ehhez pedig nem kell Párizsig menni – elég egy üveg bor és egy piknikpokróc.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelfi

Nem csak a négy keréken gördülők okoznak vészhelyzetet közlekedés közben. Tovább olvasom