Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Guriga

Nagy a verseny, a gyártóknak muszáj folyamatosan valami újdonságot kitalálni.

Az egyetlen vécépapír, amelynek a papírhengere bedobható a vécébe, rövid idő alatt teljesen feloldódik, így nem okoz dugulást. Ezt vegye! Nagyjából ez a lényege egy reklámnak, ami az egyik nagy papírgyártó cég forradalmi újítását hivatott népszerűsíteni.

Szerintem ez már a hülyeség határát súrolja. Be kell ugyanakkor látni, hogy az ilyen túlzás a szabad piac kivédhetetlen velejárója. Nagy a verseny, a gyártóknak muszáj folyamatosan valami újdonságot kitalálni, ha ki akarnak tűnni, ha pályán akarnak maradni.

Néha nem sikerül jól. De hát gondoljunk csak bele, egy vécépapírnál olyan sok újdonság nem nagyon található ki. A funkció konkrét, a papír itt nehezen helyettesíthető anyag, az árban is látszó különbségek lehetnek csupán: egy-, két- vagy háromrétegű, aztán lehet a papírtekercs hosszával operálni, lehet neki szép színe, illata, esetleg valami érdekes mintája. Nagyjából ennyi.

A ma divatos újrahasznosíthatóság itt szóba sem jöhet. (Egyelőre, teszem gyorsan hozzá.)

A vécépapír jó példa tehát arra, hogy a verseny hogyan szabályozza a piacot, a termékkínálatot, a választékot és az árat. Ha ebbe beleavatkozunk, egy-egy piaci szereplőt kiemelünk, megkülönböztetünk, kegyekkel jutalmazzuk, külön jogokkal ruházzuk fel, akkor nemcsak a szabad piac torzul, hanem előbb vagy utóbb maga a termék, szolgáltatás is. Sajnos az ezt igazoló példák egyre csak gyarapodnak mostanság. Itt emlékezzünk az átkos rendszer központi irányítására, és annak lapozgatható vécépapírjára! Ami sok mindenre volt alkalmas, de összedörzsölgetés nélkül még arra sem...

Szerintem tehát nem szabad a szabad versenybe ész nélkül beavatkozni. Mert az nagy dolog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bóják

A saját életünkben mi magunk is számtalan bóját rakunk le, sok-sok pontot kijelölünk. Tovább olvasom