Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Gázfröccs

Fa egységre vetítve vajon mennyi port, kormot, üvegházhatású gázt juttat a levegőbe?

Nem látjuk a fától az erdőt, tartja a mondás. De ha látjuk is a fát, az erdőt is, valószínűleg a mai napig nem értjük teljesen a növényvilág összetett szerepét, működését. Most például egy olyan kutatás látott napvilágot, ami szerint egy-egy szárazság nyomán két-négy évbe is beletelik, mire a fák visszanyerik normális szén-dioxid-lekötő képességüket.

Márpedig a klímaváltozás miatt a jövőben a szárazságok mind gyakoribbá és súlyosabbá válnak. A szárazság sújtotta erdők még nem is regenerálódnak, mire az újabb szárazság beköszönt. Ha az erdőknek nincs idejük regenerálódni, kevesebb szén-dioxidot tudnak lekötni. Ha több szén-dioxid marad a légkörben, még inkább felgyorsul a klímaváltozás, még gyakoribbak lesznek a szárazságok. Ördögi körbe kerültünk.

És ez a kutatás csak egyetlen kis szeletét vizsgálta a klímaváltozás okainak. De ha a fáknál maradunk, a Föld az elmúlt sok százmillió évben valószínűleg nem véletlenül tárolta mélyen a gyomrában a kőszenet és a kőolajat, vele együtt a növényvilág által lekötött óriási mennyiségű szén-dioxidot. Amit most nekünk néhány emberöltő alatt sikerül teljes egészében visszapöfögnünk a légkörbe. Érdekes kutatás, számítás lehetne, hogy egy átlagéletkorú magyar dízelautó egyetlen gázfröccsel „fa egységre" vetítve vajon mennyi port, kormot, üvegházhatású gázt juttat a levegőbe. Vagyis mennyi idő alatt tudja egy átlagéletkorú, Magyarországon őshonos fa lekötni az egyetlen gázfröccs nyomán a légkörbe kerülő szén-dioxidot. Amikor a szárazságok már éves gyakoriságúak, ugyanakkor az átlagéletkorú, Magyarországon őshonos fának három évre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódni tudjon.

Egyszerű érettségi tétel lehetne, amire mindenkinek tudnia kellene a válasz. Mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy a gyerekének, unokájának meg kellene érnie a XXII. századot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítés Calais-nál

A hírek nyomasztják, amelyek elárasztják a médiát: aggódik, biztonságban haza tud-e érni. Tovább olvasom