Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Fenn a Golgotán

Az állam elővásárlási jogot kap a képre, és azt kivinni sem szabad az országból.

Pákh Imre kilencmillió dollárt kér a Golgota című Munkácsy-képért. Az azt megvenni akaró Magyar Nemzeti Bank viszont legfeljebb hatmilliót akar érte adni. Állítólag tízet is ér. Ezt nevezik patthelyzetnek. Illetve neveznék, ha a magyar állam egy huszáros kardsuhintással át nem vágná ezt a gordiuszi csomót. Az Amerikában élő magyar műgyűjtő azonban a kard helyett bunkósbotot emleget. A Miniszterelnökség ugyanis bejelentette, hogy elindították a festmény védési eljárását. Azaz az állam elővásárlási jogot kap a festményre és a képet kivinni sem szabad az országból. Így marad a helyén, a debreceni Déri Múzeumban a trilógia másik két monumentális darabjával, az Ecce homo és a Krisztus Pilátus előtt című képekkel együtt. Azok már a magyar állam tulajdonában vannak.

A törekvés, hogy együtt tartsuk a három művet, dicséretes, ebben nincs hiba. De a módszerrel már annál több. Nos, Pákh úr visszafogott nyilatkozatában is gusztustalan figyelmeztetést és bunkósbot-politikát emleget. A hvg.hu-nak elmondta, mindez arra emlékezteti, amikor bejöttek az oroszok és mindent elvettek tőlük. Apjának annyit hagytak, hogy dolgozhatott a cégénél, amikor visszajött a Gulagról. „De ezt is túl fogom élni" – tette hozzá, s ha kell, perre megy. Kinek kell ez? Nincs elég bajunk?

A stílus maga az ember, szokták volt mondani. Ilyen tehát a stílus, maga az ember pedig nem csupán a tárgyaló banki vezető, hanem maga az MNB, mi több, a magyar állam is. Számomra érthetetlen, hogy miként viselkedhet valaki így, ha nagyon jól tudja, ezzel nem csupán magát minősíti. És még valami: ha nekem lenne egy Munkácsym, soha nem tenném közszemlére. Még megtetszik valakinek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi hős

Úgy tűnik, megmentette a mintegy negyvenmillió dollárt érő masinát. Tovább olvasom