Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Fájdalmas soproni költségvetés, a szocikra hárítva?

˝Nyolc év szocialista kormányzása szerencsétlen irányba vitte az országot˝ - adja meg a költségvetésről szóló előterjesztés a csütörtöki közgyűlés vezérfonalát.

Az egyszerű médiamunkás, aki úgy gondolta, hogy Sopron költségvetéséről fog majdan írni, nincs könnyű helyzetben. Kézenfekvő, hogy az interneten nyilvánosan hozzáférhető adatokból von majd le építő és magvas következtetéseket.

Az előterjesztés meg is adja a tervezet alapvonalát: ˝Nyolc év szocialista kormányzása szerencsétlen irányba vitte az országot.˝ Itt egy kicsit gondolkodóba esik a médiamunkás, mert miért pont nyolc? Miért nem tizenkettő, vagy hat, vagy öt és fél? Furcsálja emberünk, hogy az idestova eltelt egy év Fidesz vezette kormányzat intézkedéseiről szó sem esik. Ne legyünk igazságtalanok. Esik.

Az előterjesztés imigyen folytatódik: ˝Önkormányzatunk kondícióit rontották olyan költséges balsikerű önkormányzati vállalások is, mint például a mélygarázs, az appartmanház, vagy a tűzoltó laktanya ügylet˝. A feledés jótékony homályába merül, az elmúlt uszkve négy és fél év nem éppen sikeresnek mondható döntései. Gondoljunk a nagycenki termálkút fúrásra, a mindez idáig meg nem valósult nagytérségi hulladékprojektre, hogy csak kettőt említsünk. Itt is súlyos százmillió forintok költődtek el. Eredmény persze lett: nincs termálvíz Nagycenken, miként a hulladékot sem viszik még Csérre.

˝A fentieken túl, a költségvetés elkészítésekor a politikai jelenségek világosan mutatják, hogy az elmúlt nyolc év kormányzati bűne az állam, az önkormányzatok, és a családok súlyos eladósítása, a szükséges gazdasági, társadalmi reformok elmulasztása. Most nyolc év késéssel, nehéz helyzetben lát hozzá a nemzeti ügyek kormánya a szükséges újjászervezéshez, szerkezeti reformokhoz, melyek az önkormányzati szektort is érintik.˝

Tiszta beszéd. Ám, a nem változatjuk meg a médiatörvényt, de mégis, így a médiamunkás nem tudja, hogy az ő nemi szervét fogja-e szorongatni a hatóság, úgy általában, törvényi szinten. Ennek a mondatnak legalább annyi értelme van, mint a fenti idézetnek. Szépen hangzik, de nem sok. Talán a mondatszerkezet miatt még nevetséges is.

Hogy világosan lássuk: Sopron nagy bajban van. Súlyos megszorítások, elvonások lesznek. Ám ezt úgy érzékeltetni, hogy mindezekért a régi-új városvezetés nem felelős, több mint rossz. Belefért volna egy fél mondatos mea culpa, és máris hitelesebb. Sőt! Kalapot emeltünk volna bátorságukért, meg is dicsérve őket, hogy beismerték hibáikat. (Az is lehet, hogy ilyen nincs, ez esetben az én igen nagy vétkem, előre is!)
Úgy véljük, a város sorsát, az itt élő emberek életét jelentősen befolyásoló, meghatározó költségvetési koncepcióban ilyen fajta pártpolitizálás nehezen megengedhető. Ildomos-e a korábban sajtótájékoztatókon elhangzott mondatokat - a forrás megjelölése nélkül - bemásolni? Döntse el ki-ki saját belátása szerint. A népámító kijelentés, mégiscsak más, mint egy, a tényeken alapuló költségvetés.

A mostani költségvetés egyik fő vesztesei minden bizonnyal a diákok lesznek. Középiskolás koromból emlékszem még arra, amikor a Globex-ügy miatt jelentős megszorításra kényszerült a város. A költségtakarékosság jegyében a gimnazistákkal együtt voltak a testnevelésóráink. A gimis lányok melleit, kecsesen hajló bájait lestük, figyeltük, s ez tetszett nekünk. Nem is gondoltam volna, hogy valaha vágyakozva fogok visszatekinteni ezekre az órákra.

Akkoriban nem értettem a politikusokat, most már túlságosan is.

Olvasóink írták

 • 7. SZILAJ 2011. március 05. 17:17
  „Euro
  259.69 266.35 273.01 öcsisajt, ez a 2010 áprilisi euró árfolyam!
  Euro
  264.47 271.25 278.03 ez pedig a mai árfolyam.
  5 forint különbség sincsen... Én viszont még emlékszem 2002-ben 238-239 FT volt !
  A szocik előző 8 éve felér egy magyar holokausttal!”
 • 6. öcsi46 2011. február 26. 17:36
  „Hát igen, ha valamihez nem értek, ráfogom az elödökre.
  Ja az mennyi is volt, tavaly áprilisban az EURO , mennyi volt a benzi, mennyi volt a cukor, nem is merem kérdezni, mennyi volt a kenyér.
  Hát igen az a Fránya szoci elöd okozza az összes bajt.
  Ja azöszödi beszéd ! Szerintem ez a sok huzugság ami most történik,
  Hogy is mondják ? A hazug embert elöbb utúl érik, mint a sánta kutyát. Hát persze akkor a miniszter elnöknek nem kellett repülőgép, meg 180m2 iroda.”
 • 5. SZILAJ 2011. február 25. 19:47
  „Csodálatos volt az elmúlt 8 év! Hazudik aki mást mond! Gyúrcsányt visszasírjuk amíg élünk...
  Drága jó ember volt az. Eszem a szivit... De ez a csúnya Orbán minden elrontott.
  Ő az ördög maga... Hiteleket kéne még felvenni, sok-sok milliárdot dollárban és szétosztani mindenkinek...
  Akkor lenne megint jó világ. Eljön még az is, ne féljetek.....”
 • 4. thurvj97 2011. február 24. 17:06
  „Ritka dolog következik. EGYETÉRTEK A CIKKÍRÓVAL.Csak annyiban egészítem ki,hogy elég volt a hazugságból. Ideje lenne bizonyítani, hogy a többség képes normális várospolitikát csinálni. Sem fent, sem lent eddig nem láttunk belőle semmit. Vagy inkább rosszat.Ébresztő!”
 • 3. czindi 2011. február 24. 10:34
  „A leváltott igazgató három borítékot adott utódjának: ha bajban vagy, sorrendben bontsd fel őket..Hamarosan föl is bontotta az elsőt: "fogj mindent az elődödre.." azután jött a második: " rúgd ki a régi embereket"...persze ez sem volt elég a megoldáshoz, felbontotta a harmadikat is: " végy három borítékot"... Azt hiszem, hamarosan itt tartunk!”
 • 2. Papó 2011. február 22. 22:41
  „Sőt a cukor is azért 360 Ft,állítólag még bevezető áron mert Gyurcsány el Qrta!”
 • 1. Dwatson 2011. február 22. 19:51
  „Érdekes,a vakok győri rehabilitációs központját is most zárták be,mert állítólag Gyurcsány Ferenc nem adott rá pénzt!A Katolikus Rádió is most némult el mert arra sem adott Gyurcsány pénzt,de az is érdekes hogy luxus audira sem adott mégis telik rá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Weöres és pink

Elég, ha felbuzog bennünk a bigott politikai meggyőződésből gerjedő zsigeri indulat, s azonnal bizseregni kezd a központi idegrendszer, módosul a tudatállapot. Tovább olvasom