Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Engedetlen polgárok

A nem kért, de kapott közkegyelemmel lezárul az eljárás, s lógni hagyják a levegőben: itt bűncselekmény történt.

Nem tudom, van-e olyan büntetőjogi kategória, hogy „autóval ki nem engedés szabálysértése", de ezt most már nem is fogom megtudni, mert a közkegyelemmel a kormány tulajdonképpen bűncselekménynek minősítette az LMP-sek demonstrációját anélkül, hogy ezt a törvény megállapíthatta volna. Sajátosan övön aluli ütés ez, amellyel egyébként a december 23-i akciót a taxisblokáddal és két, a rendszerváltás idején hirdetett, sok ezreknek megkegyelmező amnesztiával helyezte egy kalap alá a kormány. Másrészt figyelemre méltó gesztus, hiszen így szerényen az LMP-sek Kossuth téri demonstrációja mögé parancsolta jelentőségét tekintve még az öt évvel ezelőtti kordonbontást is, jóllehet az nem két képviselőnek, hanem a teljes hatalmi rendnek okozott bosszúságot.

De én vagyok az ostoba, ha logikát és egységes megítélést keresek mindebben, mert az aztán nincsen benne, s ezzel álláspontomat zárhatnám is. Mégis, aligha lehet elmenni két dolog mellett. Az egyik, hogy itt már nemcsak a politika, hanem az ügyészség megy szembe úgymond a forgalommal a sztrádán, személyi szabadság megsértésének bélyegezve azt, hogy két autóvezető képviselő – aki talán képtelen az ipszilon megfordulásra – nem tudott kijutni kocsijával az egyik bejáraton, mert odaláncolták magukat a kíméletlen tüntetők. Ez azért furcsa, mert ezzel az ügyészség azt deklarálja, hogy a honatyák nem szabadok az autójuk nélkül, másrészt mert több kijárata is van a parkolónak, amit ugyan nem rögzítettek még sem törvényben, sem az alaptörvényben, ám ettől még igaz.

A másik dolog, hogy aki ezt a közkegyelmet komolyan veszi – márpedig kevés szórakoztató elemet tartalmaz –, az kétszer is meggondolja a jövőben, hogy demonstrál-e a hatalommal szemben. Mert azt azért nem vállalta be a kormány, hogy a vád a bíróságig jusson: a nem kért, de kapott közkegyelemmel lezárul az eljárás, s lógni hagyják a levegőben: itt bűncselekmény történt. Anélkül, hogy a vádemelésig eljutott gyanú megmérethessen a törvény előtt.

De legyünk csak optimisták: ez egyben annyit tesz, hogy a kormány még hisz a bírói függetlenségben, s nem meri előre eldöntöttnek vélni a meccset. Márpedig ők tudják a legjobban, meddig ér a kezük, s a közkegyelem útja tűnt kevésbé göröngyösnek.

Persze miért kell nekünk mindig belemagyarázni valami hátsó szándékot a politika cselekedeteibe? Lehet, hogy a kormány egyszerűen gesztust kívánt gyakorolni az ellene tüntető 15 LMP-s képviselővel és majdnem 30 szimpatizánssal szemben, miért ne hinnénk el, hiszen ezt jelenti a „kegyelem" szó. Bár, mégis ahogy ezt az indokot ízlelgetem, nem tudom eldönteni, kimondva vagy leírva viccesebb.

Ha igaz lenne, akkor a rendőrök ábrázatát juttatná eszembe, mert meggyőződésem, hogy ők is azt élvezik legjobban, amikor bajszuk alatt félmosollyal megbocsáthatnak a szabálysértőnek. Vagy a szigorúságot mímelő apát, aki így inti gyermekét: „Nem mondom el még egyszer, fiam." Mert vannak maguktól értetődő szabályok, amiket még a szép szóból kell megtanulni. Hogy nem megyünk át a piros lámpán, hogy a szüleinknek, tanítóinknak, nevelőinknek szót fogadunk és hogy manapság már nem hirdetünk polgári engedetlenséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszer, érdek

Mondhatjuk persze, hogy nem Magyarország van válságban, hanem az euróövezet, ám azt gondolom: ha az… Tovább olvasom