Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Elveszett egy generáció?

Ami nekem hiányzik a tinédzserekből, hogy nem akarják megváltani a világot.
Kereken öt éve Erdélyben kirándultunk feleségemmel (akkor még barátnőmmel). Épp a Szent Anna-tavat úsztuk át, amikor a következő párbeszédet hallottuk apa és fia között. A 13–14 éves srác nyüszített, hogy nem akar úszni, mire a beszédjegyek alapján székely apa annyit mondott a tó közepén: „akkor megfulladsz". Nem állítom, hogy teljesen egyetértek a szülői reakcióval, de azzal a részével igen, hogy az apuka nem engedett rögtön a szemmel láthatóan hisztiző gyereknek.

„Egy elrontott generáció" címmel blogbejegyzés söpört végig a Facebookon a napokban. A szerző rendkívül erős kritikát fogalmazott a mai fiatalokról és leszedte a keresztvizet a szüleikről. Jó volna érdemben cáfolni a véleményt, példamutató egyéni eseteket mutatni (nyilván vannak), önkritikát gyakorolni (mi is rengeteg hülyeséget műveltünk, igen, annál is többet), de az az érzésem, hogy így csak az igazságot ferdítenénk.

Amikor Győr egyik közismert tanáregyéniségét arról kérdeztem, hogy milyenek a mai középiskolások, tömören annyit mondott: „húzogatják a telefonjukat". Minden benne van a válaszban.

Ami nekem hiányzik a tinédzserekből, hogy nem akarják megváltani a világot. Tisztelet a kivételeknek. Fájó pont, hogy közömbösek embertársaik iránt, nem ismerik az empátiát és rettegnek a felelősségtől. Az, hogy nem tudnak tisztességesen szólni a felnőttekhez, egyenes következménye a telefonon élt virtuális életnek. Egy vízi túrázók kedvelte szigetközi kocsmában plakát hirdeti: nincs wifi, beszélgessen mindenki.

Próbáljátok ki és cáfoljátok tettekkel az álláspontom!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilátok

A pitiáner szabálysértőt is el kell kapni. Tovább olvasom