Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

El, vissza! Haza?

Oroszország más.


Az anekdotabeli kovácsmesternek nagy szüksége volt egy szerszámra a szomszéd faluból. Úgy döntött, el is küldi érte az inast. Ám nagy szüksége lett volna a legény segítségére is. Végül hosszas tanakodás után ráparancsolt, hogy nagyon siessen ám. Utasítása csak ennyi volt: „El, vissza, haza!"

Nos, huszonöt éve, Nagy Imréék újratemetésén a Hősök terén Orbán Viktor elküldte az oroszokat. Pontosabban a Vörös Hadsereg kivonulását követelte. Kimondatlanul is, de egyértelműen ’56 szellemében... pasli, damój!

Csütörtökön meg visszahívta őket; legalább harminc évre. Mellényzsebéből előhúzott egy megállapodást arról, hogy 30 éves fu-
tamidejű, 10 milliárd eurós (3000 milliárd forint) orosz államközi hitellel, orosz kivitelezésben és 40 százaléknál nagyobb magyarországi beszállítási aránnyal épülhet a paksi atomerőmű két új blokkja. Az oroszok adják a nukleáris fűtőanyagot is. Aztán kezet rázott Putyinnal.

Én nem tudom, hogy ez jó-e a hazának. Azt viszont tudom, hogy irodalomtanári működésem egyik legtalányosabb mondata az volt, hogy „Oroszország más". Ez a kijelentés csak azután kezdett tartalmat, értelmet, formát kapni, miután diákjaim elolvasták Puskint, Csehovot, Dosztojevszkijt meg Bulgakovot. Szolzsenyicint viszont nem, mert ő akkor még indexen volt.

Meg még azt is tudom, hogy most formálódik a harmadik évezred új világrendje, erővonalai, s átalakulóban a nagyhatalmak közötti viszonyrendszer és egyensúly. A világpolitikában nincsen geopolitikai vákuum, nem létezik úgymond semlegesség. Oroszország Európához való viszonya is képlékeny, mint ahogy egyelőre a Németország vezette Európa hatása, határa, befolyása, ereje is cseppfolyós. A mi hazánknak egyértelműen az Európa-erődben van a helye.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolygatás

Az iskolai erőszak igenis tanulságokkal szolgál, érdemes „bolygatni". Tovább olvasom