Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Drogos kérdés

Neki is pecsétes papírja lesz róla, hogy nem kábítószeres. Pedig de.

Örömmel látom, hogy az össznépi drogteszt ötlete megfenekleni látszik. Azaz egyelőre ott tartunk, hogy a diákok ellenőrzése legyen önkéntes. Ez a lehetőség pedig most is megvan. Gyorsan megjegyzem, nem vagyok drogos, és a kábítószer-terjesztésben sincs érdekeltségem. Azért örülök, mert szerintem kifejezetten nagy károkat okozna egy ilyen teszt.

Szakemberek elmondták ugyanis, hogy a jelenlegi, tömegesen megvalósítható tesztek a használatban lévő drogok néhány százalékát tudják csak kimutatni. Az egyre terjedő dizájnerdrogok például rejtve maradnak. Az a jellegzetességük ugyanis, hogy gyorsan felszívódnak, folyton változik az összetételük, a hatásuk, ezért fokozottan veszélyesek is egyben. Szóval egy vékony sávot lefedő vizsgálat fenyegetése nemhogy eltántorítja a használókat, hanem sokkal inkább olyan drogok felé sodorhatja őket, amelyek kártékonyabbak, veszélyesebbek. Aztán van még egy probléma, és szerintem a legnagyobb kárt ez okozná: aki olyan szert használ, ami nem mutatható ki, a kötelező drogteszt után neki is pecsétes papírja lesz róla, hogy nem kábítószeres. Pedig de.

Közben kiderült, hogy évek óta működik drogteszt egy kiskunhalasi gimnáziumban. Bevezetésekor botrányt okozott, azóta csiszolták a gyakorlatot: ma már önkéntes, névtelen és diszkrét, a tanulók zöme részt is vesz a programban. Az oktatási jogok biztosa szerint azonban jelen formájában is sérti a jogot. Én azt javaslom tehát, tanuljunk mások korábbi hibáiból, és ne kövessük el azokat újra. És foglalkozzunk komolyan a drogproblémával, elég a kábításból!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palira vették

Maradásával a kapitány sokat veszíthet berlini és itthoni respektjéből. Tovább olvasom