Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Diploma és csillag

Mostantól sok ballagtató szülő oszt-szoroz, hogy elbírja-e a családi kassza az egyetemi önköltséget.
„Tanulj, tanulj, édes lányom, különben nem lesz belőled semmi!" – cseng fülemben szüleim sokat hangoztatott intelme. Igazuk volt: tanultam, s lett belőlem valami. Volt értelme megszívlelni a tanácsot, érettségi előtt hosszú éjszakákon át a könyvek fölött görnyedni. Kitűnő bizonyítvánnyal, nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel a zsebemben egyenes út vezetett arra az egyetemre, arra a szakra, amiről álmodtam. Ehhez nem kellett mást tenni, mint tanulni.

A felvételi jelentkezési lap kitöltése előtt tanárunk bemutatta az osztálynak az „ÁRAM-módszert", azt javasolta, ez alapján határozzuk meg a megjelölt felsőoktatási intézmények sorrendjét. ÁRAM, mint álom, realitás, amit még szívesen tanulnék és maradék. Elég volt ezt követni, hiszen a sikeres felvételi és a diploma nem pénzen, társadalmi rangon és kapcsolatokon múlt, hanem a tudáson. Az idén felvételizőknek nem biztos, hogy ezt a stratégiát érdemes követniük, a szorgalom, a kitartás és a jó tanulmányi eredmény ugyanis már nem feltétlenül elég az álom megvalósításához. Sokaknak pénzre, nagyon sok pénzre is szüksége lesz.

Mostantól sok ballagtató szülő oszt-szoroz, hogy elbírja-e a családi kassza az egyetemi önköltséget, hiába mondta Hoffmann Rózsa a diákok lehetőségeinek jelentős szűkítésének vádjára azt: „Az állami keretszám felett a határ a csillagos ég." A szülők jogosan mondhatják erre neki és kollégáinak címezve: „Ti könnyen beszéltek, a ti időtökben volt még ingyendiploma. Bölcsész, közgazdasági, jogi, akármilyen." Nekik viszont ahhoz, hogy gyermekük ügyvéd, orvos, közgazdász legyen, nagy valószínűséggel csaknem annyi bankjegyet kell összerakosgatniuk, mint égen a csillag. Ha pedig a csillagok száma túl soknak bizonyulna, nem nagyon akad más választása az anyagiakban nem dúskáló családoknak, mint hogy kényszerűségből veszni hagyják gyermekeik álmait. Az ÁRAM-módszerből csak a RAM marad. A realitás és a maradék.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerethetők

A végére a mennyből azért visszaszálltunk a földre, legalábbis ami az eredményességet illeti.
Tovább olvasom