Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Az út szélén

Az egyes esetekben ki így dönt, ki úgy. Az előítéletei alapján.
A menekültügy központi kérdéssé vált Magyarországon. Ez egy nagyon összetett és érzékeny terület, nem vitás. Sokan próbálják befolyásolni a közvéleményt. Sokaknak van határozott álláspontjuk. Gyakran határozottabb, mint amennyi tényt ismernek. Én azt mondom, érdemes gondolkodni és utána véleményt alkotni, ítéletet mondani.

Képzelje el mindenki, hogy külföldön autózik, távol a hazától. Az út szélén lát egy embert a kocsijával, füstölgő motorházzal, tanácstalan ábrázattal. Gondolja át, mikor áll meg segíteni? Ha az idegenben egy ismerősét fedezi fel, biztosan. És ha csak azt látja a rendszámáról, hogy magyar? Vagy osztrák? És ha román? Ha cigány? Ha kínai? Ha fekete bőrű? Vagy ha egy csinos nő? Terhes asszony? Ha idős úr vagy éppen egy tetkós tinédzser? Hosszú hajú hippi? Nyakkendős, brókerarcú ifjonc? Az egyes esetekben ki így dönt, ki úgy. Az előítéletei alapján. Mert magáról az emberről nem tud semmit. Rendes fickó vagy gazember? Csak egy dolog tudható biztosan, segítségre szorul. De ez itt kevés. Másodlagos.

Lényegtelen. És ha az országba kopog be valaki külföldről, hogyan viszonyuljunk hozzá? Attól függ? Ha magyar, ha szép, fehér bőrű európai, ha arab, ha fekete? Itt sem tudunk semmi lényegeset az illetőről. Lehet üldözött menekült, kalandor vagy „megélhetési bevándorló". Csak azt lehet sejteni, valami nyomós oka van, hogy otthagyta a hazáját. Sok esetben több ezer kilométert tett már meg, amikor felkapaszkodik a frissen mázolt kerítésünkre. Hogyan viszonyuljunk hozzá?

Ez számomra elsősorban morális kérdés. Emberéletről van ugyanis szó. Megint mondom, gondoljuk át alaposan! A mi kocsink is lerobbanhat egyszer.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudathasadás

Urak, elnézést, hogy zavartuk önöket ilyen csacsisággal.
Tovább olvasom