Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Az én voksom

Ma, az internet világában egyre értelmetlenebb fenntartani a régi szabályt.
Új szabályok szerint rendezik a következő választásokat, számos újdonságot javasol a kormánykoalíció. Nagy is a vita a politika színpadán. Főleg az előzetes regisztráció böki az ellenzéki pártok csőrét. A kormányoldalon természetesen minden politikus szenvedélyesen az új szabály mellett érvel, mintha nem lepte volna meg őket is a bejelentés, amikor először hallottak róla Orbán Viktortól. Mondjuk én sem értem, miért kell feliratkoznom egy olyan listára, amin most rajta vagyok, de engem nem fognak elriasztani, regisztrálni fogok, ha kell.

Nem lesz aztán kampánycsend sem. Az az indok, hogy ma, az internet világában egyre értelmetlenebb fenntartani a régi szabályt. Egyetértek. Arról nem is beszélve, hogy nekünk, az újság szerkesztőinek sem kell rettegnünk, hogy véletlenül kampánycsendet sértünk, mert benne maradt a lapban egy párthoz köthető hír a választás előtti napon.

Nem minden kérdésben ilyen előrelátóak azonban a törvényt beterjesztők. Egy másik újdonság ugyanis az, hogy nem lesz kopogtatócédula. Ezt azt hiszem, kevesen bánják, rengeteg probléma volt ezzel, számos csalásról lehetett hallani korábban. (Ellentétben a szavazásra jogosultak nyilvántartásával, a választási névjegyzékkel.) Az új ajánlási szabály viszont szerintem képtelen ötlet. Az a terv, egyelőre legalábbis, hogy kétszáz aláírást kell gyűjteni egy aspiránsnak. Egy ember több jelöltet is támogathat. Nos, attól tartok, ennek kiötlői nem gondolták végig a dolgokat. Könnyedén lehet ugyanis ellehetetleníteni a választást. Ma, a kommunikációs eszközök tömegessé válásával gyerekjáték ugyanis összehozni kétszáz embert egy helyre, hogy aláírják egymás ajánlási nyomtatványát, s máris mindenki jelöltté válik. Talán nem túlzok, ha azt mondom, egy Facebookon otthonos tinédzser néhány óra alatt összeverbuválhat egy ilyen csapatot. Ha az országban csak néhány tucat helyen állnak így össze, akár heccből, akár politikai zavarkeltés célzatával, máris nevetségessé tehetik a választást ezzel a tömeges jelöltállítással.

Ebből (is) az látható számomra, hogy az internet és az okostelefonok adta lehetőségeket még nem mérték fel politikusaink. Szerintem pedig az a párt nyeri a következő választás(oka)t, amely képes lesz az unortodox kommunikációs csatornákat uralni. Akár kell regisztrálni a szavazónak, akár nem. Én erre szavazok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényen belül

Hovatovább a szabályok szerint akár egy komplett nemzeti válogatottat is át lehetne… Tovább olvasom