Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Aranyalma

Nézem a tőzsdék nagy kertészeit. Időről időre pánikba esnek és válságba taszítják a világot.

Ahogy múlnak az évek, úgy próbálunk együtt lélegezniF a kerttel. Olyan zamatos almát biztosan nem fogunk szüretelni, mint amilyet a hosszú-hosszú évtizedek óta elhagyott, már csak alapjait őrző erdészlak gondozatlan, vén, göcsörtös gyümölcsfái adtak a Pálffy-szigeten. Azok a fák, amik túlélték a háborút, a kert pusztulását, a gondoskodás hiányát, a visszametszés elmaradását. Mégis, vagy százévesen micsoda finom almát teremtek!

Nem, nekünk ilyen gyümölcsünk nem lesz. De azért próbálkozunk.
És azt látjuk, hogy azok a növények élnek, virulnak, amiket elfogad a föld. És látjuk azt is, hogy vannak almafák, amiket nem lehet megszakítani. Semmilyen metszéssel, alakítással, tápanyag-utánpótlással nem tudjuk kikényszeríteni belőlük azt, hogy minden áldott évben roskadozzanak a bő termés alatt. Ezek az almafák az egyik évben szépen teremnek. És ha túlvállalják magukat, vagy rábírja őket a gyakorlatlan kertész, a másik évben akkor is mindenképp pihenni, regenerálódni fognak. Még virágot is alig hoznak. És akkor várni kell, nincs mese, ki kell várni, hogy erőt gyűjtsenek újra.

És látjuk azt is, hogy ha a szőlő terem sokat, nem lesz olyan szép a bor, mint mikor kevesebb fürt fejlődik a tőkén.

Nézem a tőzsdék nagy kertészeit. Időről időre pánikba esnek és válságba taszítják a világot. Fizetőeszközök értéktelenednek el és pénznemek értékelődnek túl. Munkahelyek szűnnek meg és munkabérek aszalódnak. Adósságok halmozódnak, családok és országok mennek csődbe.
A nagy tőzsdekertészek mintha nem tudnák azt, hogy hosszú évtizedeken át még az aranyalmafákat sem lehet megszakítani büntetlenül! Mintha soha nem hallottak volna a fenntartható fejlődésről.

És mi, önképző kertészek, eladósodottak vajon mennyire szakíthatjuk meg magunkat büntetlenül?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyakleves kockából

Mit tettünk, lányok, asszonyok? Igazságot akarok! Halált vagy kegyelmet a kockának? Tovább olvasom