Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A Facebook születésnapja

Zuckerberg és csapata kemény évek elé néz.
Tizenöt éve indult útjára az a közösségi oldal, amely befolyásolja az életünket ma. Mark Zuckerberg pár barátjával létrehozott egy társasági oldalt az egyetemistáknak a Harvardon 2004 februárjában. Ezt az oldalt napjainkban 2,27 milliárd ember veszi igénybe. Igaz, a felhasználók között a kamuprofilok száma elérheti a 116 milliót. Ők azok, akik a zavarosban halásszák az információkat rólunk, egyes kérdésekben úgy vezetnek az orrunknál fogva bennünket, hogy erre rá sem jövünk.

A közösségi oldal segítségével olyan intenzív módon tarthatjuk a kapcsolatot családunkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, mint korábban soha. Pár napja a Facebookra felkerült, egy 1995-ös osztálykiránduláson készült képen nevettünk az egykori általános iskolás társaimmal. Megszámoltam: múlt szerdán összesen 34 üzenetet váltottam a közösségi portálon családi és munkaügyben. Az egymás közötti kommunikációnak jelenleg nincs ennél hatékonyabb alternatívája.

Ennek azonban ára van, mint ahogy a Facebookon töltött időnek is. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a Facebook hanyagul kezelte a felhasználók adatait. A legaggasztóbb a Cambridge Analyticaként elhíresült botrány. A brit cég tulajdonosa rejtett kamerás felvételeken mondta el, hogyan lehet koholt vádakkal és álhírekkel bárkit hitelteleníteni a közösségi médiában. A módszer működött az utolsó amerikai elnökválasztáson és a Brexit-kampány során. Nem véletlen: a Facebook azt ígéri, hogy új eszközökkel harcol a közelegő EP-választásba való beavatkozás ellen.

Mark Zuckerberg és csapata kemény évek elé néz. Ha az idézett folyamatokat nem akadályozzák meg, úgy vonulnak be a történelembe, mint akik kiszabadították a demokráciát veszélyeztető szellemet a palackból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonalban

Minden eszközt lehet jól és rosszul is használni. Tovább olvasom