Jegyzet

2019.08.27. 16:31

Vicc

Szabó Gábor

Összességében sikeresen szerepeltek a magyarok a sík vízi kajak-kenu világbajnokságon Szegeden, szereztek 12 érmet – ebből öt volt arany –, valamint ugyanennyi olimpiai kvótát. Olimpiai szemüvegen át nézve az eredményeket a két arany-, egy ezüst-, egy bronzéremmel Magyarország lett a legjobb. Örömteli, hogy ebben is a győriek vitték a prímet Kopasz Bálint és a Balla Virág–Devecseriné Takács Kincső női kenus duó révén.


A szép eredmények mellett viszont nem hagy nyugodni a tongai kajakos esete. A sportág talán legfontosabb eseményén – márpedig a kvótaszerző vb-nél csak az olimpiai a nagyobb – elindulhatott egy olyan „kajakos", aki hat nappal korábban ült csak kajakba. Pita Taufatofua egyébként sportot űz abból, hogy mindegy miben, de ott legyen egy olimpián. Rióban tékvandóban, a pjongcsangi téli ötkarikás játékokon sífutásban képviselte hazáját. Bevallom, fogalmam sincs, ezekben a sportágakban milyen szintet képvisel, de nekem ez a szegedi indulása a vicc kategóriába tartozik, s szerintem nem vet jó fényt az adott sportágra.


Több országban – így például nálunk is – ölre menő csatákat vívnak egymással legjobbjaink, hogy bekerüljenek a válogatottba, más országból meg idejön „bohóckodni" egy olyan sportoló, aki az idő rövidsége miatt nem hinném, hogy indult volna hazája válogatóján. Nagy kérdés ezek után, miként tudott ott lenni Szegeden. Díjazom a nemzetközi szövetség törekvését a sportág népszerűsítésére, de azt gondolom, ennek nem egy rangos világbajnokság a legmegfelelőbb fóruma.


Pita a legjobbak versengésébe nem szólt bele, de nem lennék most annak a magyar kajakosnak a helyében, aki a tévében – jó esetben a lelátóról – tudta csak nézni a vb-t és a tongai szerencsétlenkedéseit, mert idehaza hajszállal elbukta a válogatót, így esetleg helyette honi riválisa állhatott fel a dobogóra...

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!