Jegyzet

2019.07.10. 18:41

Kölcsönnagyi

Most tanuljunk tőlük! Jót cselekedni és baracklekvárt főzni!

Werner Krisztina

Ha nagy leszek, én is szeretnék nagymama lenni, sütni, főzni, és egy kicsit jajgatni, de énekelni lehet, hogy nem fogok, hogy ne nevetgéljenek rajtam. Szerintem nagymamának lenni a legjobb dolog a világon – elnagyoltan ezek egy ötéves kislány meglátásai arról, hogyan születnek a nagymamák.

 

A sárgabaracklekvár befőzésének idején nem kell cukor a történethez, ami tanmesévé kerekedett Győrben: az önkéntes nagyi szolgálatban néhány órás segítséget kapnak az elfoglalt szülők, hogy biztonságos, jó helyen tudhassák gyerekeiket.

 

Az ötlet túl van a tesztidőszakon, második éve fut a program heti rendszerességgel.

 

„Ha magaddal foglalkozol, problémáid lesznek, ha másokkal, feladatod" – pontosan fogalmaz a buddhista mondás. Aki negyven-ötven évet eltöltött munkával, majd könnyekkel meghatódva a nyugdíjas-búcsúztatón átvette az ólomkristály vázát a Zsolnay bonbonierrel, az kipihenve a dolgos évtizedeket, újra hasznos feladatra vágyik. Többszörösen fejet hajtok az idősebb generációk előtt, akik aktívan, mások szolgálatára és a maguk örömére élik a napjaikat. Ők azok a nyugdíjasok, akiknek semmire nincs idejük, annyi mindennel foglalkoznak.

Bizonytalan léptekkel elindultak a digitális világban, az okostelefonjaik néhány funkcióját okosan használják és meglátogatják skype-on a világ másik végében élő unokáikat.

 

Kinyílt a világ és ők átlépték az ismeretlen küszöbét. A nagyik jelen vannak azzal a régi értékrenddel, amit hozományként kaptak otthonról.

 

Most tanuljunk tőlük! Jót cselekedni és baracklekvárt főzni!

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!