Jegyzet

2017.06.29. 09:45

Értékmérő

Aránytalan, mennyit költünk valakinek a kiképzésére, és utána mennyire értékeljük a munkáját.

Cséfalvay Attila

Éljen a tudásalapú társadalom! Egy kezdő raktáros az Aldiban többet keres, mint egy egyetemi docens – így fakadt ki Demeter Márton, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója egyik bejegyzésében. Én sem csodálkozom, ha már óvodások szüleitől hallom, hogy a gyerek nem megy egyetemre, biztosan szakmát tanul majd, hisz két kézzel és csábító fizetéssel kapkodnak a szakképzettek után. Visszatérve: a hipermarket hirdetése szerint középfokú végzettség a raktárosi  feltétel, 30 órás munkahétre bruttó 235 ezerért, ami a normál 40 órás munkahétre arányosítva bruttó 313 ezer forint (plusz cafeteria). Az egyetemi adjunktus kötelező doktori fokozattal és két nyelvvizsgával 218 ezer forintos bruttóval számolhat, az egyetemi docens 306 ezres fizetésével már alig marad el a raktárostól. A lényeg innentől kezdődik. „Nem sajnáljuk a raktáros fizetését, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy jelentős aránytalanságok vannak a tekintetben, hogy mennyit költünk valakinek a kiképzésére, és utána mennyire értékeljük a munkáját" – jelezte Demeter Márton. Miért is? Az egyetemi docensnek legalább 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal kell rendelkeznie, doktori fokozattal, legalább két nyelvvizsgával, évente minimum két nemzetközi konferencián kell szerepelnie, képesnek lenni idegen nyelven is oktatni, ígéretes nemzetközi portfólióval kell rendelkeznie, és elvárás, hogy legyen legalább egy doktorandusza (doktori témavezetettje), oktasson PhD-képzésben. Demeter kiegészítésként „arra a képmutatásra" hívja fel a figyelmet, hogy „miközben a politikusok hangsúlyozzák, minden munka egyformán jó, saját gyermekeiket menő nemzetközi egyetemen taníttatják, egyik sem raktárost vagy lángossütőt farag belőle."


 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!