Jegyzet

2017.05.12. 10:49

Nyitva van az aranykapu

Nyerges Csaba

Bája van annak, ahogyan meg akarjuk állítani Brüsszelt. A legutóbb például az egyik helyi óvoda, az Aranykapu éttermébe hirdette meg a térség országgyűlési képviselője az „Állítsuk meg Brüsszelt!" nemzeti konzultáció közéleti rendezvényét. Ezzel is gyarapítani próbálva a visszaküldött kérdőívek számát, hogy a végén majd valami ilyesmi, nagy ívű dolgot mondhassunk: „Csaknem kétmillió magyar, a kérdőívet kitöltők 98,7 százaléka nem ért egyet Brüsszellel."


Brüsszelnek tehát tényleg meg kell állnia. Annak a Brüsszelnek, ami egyébként az ominózus Aranykapu Óvodával kapcsolatban is többször a zsebébe nyúlt. Először az óvoda kollektívája nyert egy projektre uniós pénzt, azután pedig az óvodával közös fenntartású bölcsőde kapott támogatást. És miután az országgyűlési képviselő a belbiztonsági főtanácsadóval karöltve kampányolt Brüsszel megállításáért, pár nappal később már abban a híradásban szerepelt, ami a térségbe érkező legújabb európai uniós pályázati támogatásokról szólt. Most éppen kilencmilliárdról.


Egy kicsinyke szeletről abból a tízezermilliárd forintból, amit uniós csatlakozásunkat követően Brüsszel hazánknak juttatott. Több polgármester ki is fejezte háláját, amiért politikusaink az ő településüknek is osztottak a pénzből. De ebben a szövegkörnyezetben Brüsszel már elsikkadt. Mintha ezt a pénzt valóban az itthoni politikusok szakították volna ki önnön testükből. 


És Brüsszel valószínűleg akkor is elsikkad majd, amikor kiírják az új közbeszerzési pályázatokat, az aranykapu megint kitárul, és a nyertes vállalkozók egyike-másika például a brüsszeli pénzeknek is köszönhetően egyetlen év alatt akár százmilliárd forinttal gyarapíthatja vagyonát. 


Brüsszel az óvodával kapcsolatban is a zsebébe nyúlt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!