Jegyzet

2017.05.24. 13:06

Gyújtószikra

Hancz Gábor

Az első mondat a részvété: minden anya, apa el tudja képzelni, mit érezhetnek a szülők, akiknek fiuk, lányuk életét vesztette vagy megsérült a manchesteri koncerten hétfőn. Nincsenek szavak a szögekkel, csavarokkal telerakott, öngyilkos merénylő által működésbe hozott pokolgép értelmetlen brutalitására.


Magyarázat ugyanakkor van, s alig különbözik attól, amit a korábbi hasonló támadások kapcsán megállapíthattunk. A gyújtószikra továbbra is a radikális iszlám, ami sajnos egyáltalán nem gyengült attól, hogy az Iszlám Állam folyamatosan veszíti területeit, pénzügyi forrásait a Közel-Keleten. Sőt: az űzött vadként viselkedő ördögi terrorszervezet visszaszorulása maga is előidézője a merényleteknek, tagjai ugyanis sorra térnek vissza azokba az országokba – elsősorban Franciaországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba –, ahonnan évekkel ezelőtt harcolni indultak. Módszerük olcsó, egyszerű és nem igényel különösebb szervezést: elkötött járművekkel tömegbe hajtani, nyílt utcán késelni, házi készítésű szerkezetekkel robbantani. A hatás mégis hatalmas; a mostani áldozatok száma hiába nem közelíti meg a szigetország népességének egymilliomod részét sem, mégis egy nemzet, kontinens szívébe költözik félelem.


Nem ez az első merénylethullám Európában, de az első olyan, amelynek elkövetői nem tűztek ki politikai célokat. Korábban a Vörös Hadsereg Frakció, a Vörös Brigádok, az Ír Köztársasági Hadsereg vagy a baszk ETA küzdött valamiért, az iszlám nevében manapság robbantók viszont kizárólag pusztítani akarják az általuk hitetlennek tartott Nyugatot. Emiatt olyan nehéz fellépni ellenük, s emiatt nem jelent megoldást egyes csoportok felszámolása, amíg lesznek államok, amelyek hagyják vagy elősegítik, hogy a szélsőséges ideológia terjesztésére legyen pénz, paripa, fegyver.


Nem jelent megoldást egyes csoportok felszámolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!