Jegyzet

2017.04.03. 10:42

Mai bölcsek

Aki nem néz, nem is lát.

Nagy Márta

 Mindenkinél jobban ismerik a politikai törvényszerűségeket, ellentmondást nem tűrően utasítanak rendre nemre és korra való tekintet nélkül bárkit, aki másként gondolkodna. Felsőbbrendűségük megingathatatlan tudatában osztják bölcsességük morzsáit. Megkarcolhatatlanok. Ülnek a számítógép előtt, a háttérben megy a televízió. Utóbbihoz nincs szükségük távirányítóra, minek... – nem váltanak csatornát soha. Napilapot is csak egyszer mondtak le, több évtizedes előfizetés után. A mondatok most is a régiek, csak a fejléc és a név változott. Internetfüggők; a többi bölccsel rendszeres a levélváltás, küldik egymásnak az elveket edző híreket. A gép tudja, mi kell nekik, ők meg azt hiszik, mindent látnak. Mekkorát tévednek!


Unokájuk is a gép előtt ül, keze ügyében okostelefon, füléből zsinór lóg. A kis szobába beköltözött a világ – hiszik. Információ, tanulás, játék, haverok, szex – minden itt van a laptopon. Ha tudásról van szó, ők is megfellebbezhetetlenek. „Itt van a neten" – mondják meggyőződéssel. Ja, hogy annak ellenkezője is ott van? Kit érdekel? Azt olvassa, azt hiszi el, amit akar. Értsd: ami jobban passzol, ami könnyebb, ami őt igazolja. Minden más egy párhuzamos valóság tartalma, nem az ő világuk része. 


Kétség nélküli élet, amiben még gondolkodni sem kell. Tálcán nyújtott meggyőződés, virtuális bölcsesség. Egyik sem tudja, hogy kívülről nézve mennyire ostoba. Mint az, aki egy láda muskátli előtt áll és nézi a piros szirmokat. Ha egy kicsit hátrébb lépne, az ablakot is látná, amit a virág díszít. Amikor még jobban eltávolodik, kiderül, minek az ablaka: viskóé vagy palotáé. De aki nem néz, nem is lát. Pedig az internet a tudás tárháza lehet, a lehetőségek világa – ha valaki jól használja. Macerás az út, gondolkodni is kellene közben, szelektálni, ellenőrizni, összevetni, kétkedni. Vagyis összekarcolódni és fejlődni. 

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!