Jegyzet

2017.03.29. 15:34

A kint az kint

Theresa May brit miniszterelnök várhatóan ma élesíti a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, azaz hivatalosan elindítja országa kilépési folyamatát az Európai Unióból.

Hancz Gábor

Ezzel megkezdődnek a tárgyalások, hogy az Egyesült Királyság milyen feltételekkel távozhat a brüsszeli klubból. London célja egyértelmű: visszaszerezni az ellenőrzést a bevándorlás felett, kikerülni az Európai Bíróság joghatósága alól és megszabadulni a nagy költségvetési hozzájárulás fizetésének kötelezettségétől.


De mit akar az EU? Ahogy mindig, és ahogy amúgy természetes, ezúttal is csaknem tucatnyi érdek feszül egymásnak: az írek például azt szeretnék, ha Nagy-Britannia – a legnagyobb exportpartnerük – korlátozás nélkül része maradhatna a közös piacnak, míg mondjuk a balti államok Oroszországtól való félelmükben a védelmi politikában adnának fontos szerepet a briteknek.


Magyarország a tisztességes megállapodás híve, amelyben nincs helye a sértődöttségnek: a lehető legátfogóbb, legszélesebb körű szabadkereskedelmi megállapodás mellett kardoskodunk. Ez rendben is van, de azért akadnak más szempontok, amelyeket részben a németek, de főleg a franciák képviselnek, szerintem teljes joggal. Ők azt mondják, hogy jogok és kötelezettségek kart karba öltve járnak, s az nem lehet, hogy egy ország kicsemegézi az előnyöket, cserébe pedig semmit sem vagy csak nagyon keveset vállal.


Kilépni nem kötelező, s ha valaki megteszi, annak ára kell legyen – már csak azért is, mert ha olcsón megússza, az további államoknak jelenthet biztatást a távozásra. Ez pedig az EU végzetes meggyengülését  és Oroszország újabb térnyerését jelentené a kontinensen. A bent az bent, a kint az kint – ilyen egyszerű.

Kilépni nem kötelező, s ha valaki megteszi, annak ára kell legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!