Jegyzet

2016.11.28. 09:25

A törvény előtt

Mindez a huszonegyedik században.

Somodi Géza

Harmadszor fut neki jövő pénteken a Tatabányai Törvényszék a darnózseli gyilkosság ügyének azzal a szándékkal, hogy ítéletet is hoz. Én már nem mernék fogadni arra, hogy akkor valóban születik határozat. Mert ez a terv kétszer már kútba esett. A november 8-i tárgyalást is úgy jelezte a bíróság, hogy akár ítélet is várható.


Egy fontos szakértő azonban (immár másodszor) nem jelent meg a kikézbesített idézés ellenére, ezért a tárgyalást elnapolták. Arra gondoltam: előtte nem kellett volna esetleg felhívni telefonon, hogy megkapta az idézést és ugye jön? Tegnap aztán (pár perc késéssel) megérkezett a szakértő, a bíróság meghallgatta. Miként meghallgatott néhány hangfelvételt is, de ehhez szünetet kellett elrendelni. Hogy a technikai feltételeket megteremtsék. Magyarán: kerítsenek egy számítógépet és hangszórókat, no meg egy hosszabbítót. Aztán mindennek leszereléséhez újabb szünetre volt szükség. Ekkor jöttek volna a perbeszédek, de kiderült, a vád videókat is be akar mutatni. Na, ez már megoldhatatlannak bizonyult, az adott helyszín erre nem tehető alkalmassá, mondta a bíró, így még egy hetet csúszik az ügy. Mindez a huszonegyedik században, amikor mindenki tablettel, okostelefonnal szaladgál, ami alkalmas videó felvételére, s akár a film megvágására is. De a bíróság ilyen váratlan fordulatra nincs felkészülve.


Megjegyzem, a tárgyalások körülményei gyakran eleve kizárják a nyugodt légkört. A múltkor például a három padsor így festett: az első sorban ült a gyilkossággal vádolt férj a börtönőrökkel, vezetőszáron, mögötte az áldozat anyja, apja és testvére. Karnyújtásnyira. Akár meg is cibálhatták volna a férfi üstökét. Mögöttük pedig a vádlott pártján álló rokonság. S mindeközben arról volt szó, hogy mekkora darabokra is kell felvágni a húst, hogy a vádlott darálójába beleférjen. Szörnyű helyzet. Méltatlan. Tenni kéne valamit!

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!