Jegyzet

2016.11.18. 09:17

A mi Fukuokánk

Ugye ismerős: ,,Önöknek épül, az Önök pénzéből." Van még valahol ilyen felirat?

Nyerges Csaba

Ezek ám az igazán komoly dolgok. Egy japán város, Fukuoka szívében négysávos út szakadt be most novemberben. Az óriásgödör tizenöt méter mély volt. Mégis, pár nap alatt elvégezték a szükséges munkálatokat. Megjavították az eltört, elszakadt, összetett és szövevényes vezetékrendszert, pótolták, összehangolták a lámpaerdőt, helyreállították az útszakaszt. És az új felület harmincszor stabilabb lett, mint a korábbi volt.

Mifelénk, amerre naponta járunk, mindig van néhány úttúrás. Egy-két négyzetméteren megbontják az aszfaltot, ásnak, bütykölnek valamit a földben, körbekerítik, kirakják a harmincas sebességkorlátozó táblát, és két hónapig nem történik semmi. Azaz dehogynem. Beállítják a „bujkálunk és mérünk"-ös kocsit a bokorba, és küldik is a gyorshajtós csekkeket a súlyadósok mellé.


Ha pedig errefelé szakadna be fukuokai méretekben az aszfalt valamelyik belvárosban, nem csodálkoznék, ha úgy írnák ki a tendert, hogy csak beavatott cégek pályázhassanak. Akik a bekerülési ár sokszorosáért végezhetnék el a munkát. És az új útfelület talán feleannyira sem lenne stabil, mint az előző volt. A haszonból pedig, miért is ne, esetleg még egy médiabirodalmat is felvásárolhatna, kiépíthetne valaki a beavatott útépítő céges háttérrel.


És ebben az új médiabirodalomban már egyetlen szó sem esne, egyetlen betű sem íródna arról, hogyan is megy itt a pályáztatás, és két hét múlva miért kell újra felbontani, széttúrni a túlárazott költségvetésből valószínűtlenül hosszú idő alatt elkészült, csapnivaló minőségű aszfaltot.


És akkor már hogyan is döbbenhetnénk rá arra, hogy itt sok minden a mi pénzünkből, valaki másnak épül.

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!