Jegyzet

2016.09.03. 12:47

Sumák lázadók

Lányit nem érdekli a szigetközi civilek véleménye a saját sorsukat meghatározó ügyekben.

Cséfalvay Attila

 

A civilek véleményét mindenhol lesöpörték az asztalról, ezért döntenünk kell, mit teszünk, ha tényleg megkezdődnek az építkezések. A fővárosiak több mint 80 százaléka nevében beszélünk – ezt mondta Lányi András író, filozófus, Védegylet- és Élőlánc-alapító Duna-mozgalmár, amikor most épp a budapesti Városligetet óvná az építkezés elől. Ez az ő dolga. Az viszont böki az ember csőrét, hogy az a Lányi András mondja ezt a fővárosból, akit a legkevésbé sem érdekel, hogy a szigetközi civileknek mi a véleményük a saját sorsukat meghatározó ügyekben. Azt ugyanis a pesti mozgalmárok akarják továbbra is irányítani, sakkban tartva, burkoltan fenyegetve a döntéshozókat. 


„A Fidesz elárulja a Duna-mozgalmakat, mozgalmunk izgalmi állapotban a Kossuth tértől a József Nádor térig érne" – szajkózza, ha szóba kerül még a megegyezés lehetősége is a szlovákokkal, vagy hogy fenékküszöbökkel az Öreg-Dunában is lenne víz, s össze lehetne nyitni a mellékágakkal és Csallóközzel.


Mindenki, aki egyezséget akar, hazaáruló. Azt mindig „elfelejti", hogy a Duna csapja Szlovákiában van, a hágai bíróság előtt egyszer már megégettük magunkat, s a legfontosabbat: minden helyi köztestület kiállt a három fenékküszöbös megoldás mellett, s 82 ezer helyi civil támogatta az Öreg-Duna vízszintemelését. Pár éve a hazai zöldmozgalmak levelezőlistáján „lehülyézték" a szigetközieket, s azt írták, a Szite-terv is „megbuktatható, ha elég hangosak vagyunk néhány napig". Lányi mércéje szerint a pesti civil érti a dolgát, a szigetközi meg hülye. 

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!