Jegyzet

2016.09.19. 10:38

Meleg helyzet

Nem mondják meg a tutit nagy kék plakátok.

Keszei L. András

Tudom, sokan gondolják úgy, hogy a globális felmelegedés nagy svindli, hogy a háttérhatalom meg a tudjuk, kik lefizetik a kutatókat és a sajtót, hogy a felmelegedésnarratíva nem egyéb, mint globális politikai biznisz, már-már vallás, mégis: nem kell az illuminátusok agymosottjának lenni ahhoz, hogy a saját bőrünkön érezzük, itt valami még sincs rendben. Nevezhetők gittegyletnek tudósok ezrei, s az is igaz, elég egyetlen félrecsúszott feltételezés és a modellekből hibás következtetések adódnak, megfigyeléseik mégis minimum érdekesek.


Ezek szerint globálisan az elmúlt év és az idei nyár is a legmelegebb volt a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Megszaporodtak a trópusi viharok, olvad a sarki jég, sorra dőlnek a hőmérsékleti rekordok. Emelkedik a tengerszint, hőhullámokban ezrek halnak meg ott, ahol eddig soha, s nem ritka, hogy egy hét alatt leszakad félévnyi eső. Persze  legyinthetünk erre is, hogy az a világ messze van, de Európa sem kivétel, az meg mégiscsak mi is vagyunk. Klímakonferenciák ide, egyezmények oda, mégsem tudunk az okokról semmi biztosat, nem mondják meg a tutit nagy kék plakátok, rajta az ismert kérdéssel sárga alapon, s szavazni sem lehet róla, hogy akarjuk-e.


Vannak, akik azt mondják, ez csak a kezdet, példátlan felmelegedés jön, gyorsvonatsebességgel, ami múlt időbe tehet mindent, amit ma magunk körül ismerünk. Mások szerint nem több ez, mint irányított hisztéria és érzéki csalódás. S amíg kiderül, hogy mi az igazság, az ember ölbe tett kézzel néz ki az okosnak hitt fejéből, bármit gondoljon is a klímaváltozás okáról, s elmerenghet azon: vajon hová tűntek a csendes, áztató esők, a dühöngő viharok nélküli frissítő záporok, a féregirtón csikorgó téli fagyok, a fehér karácsonyok, az évszakok úgy általában, s miért süt olyan szemvakító-bután még szeptember közepén is a nap...

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!