Jegyzet

2016.09.29. 09:35

Gyártók és hívők

Azonnal megszülettek az összeesküvés-elméletek.

Hancz Gábor

A mai magyar valóságban gyakorlatilag minden történés azonnal pártpolitikai színezetet kaphat és kap is. Ez következett be a szombat esti brutális budapesti merényletnél: a közösségi és egyéb csatornákon azonnal megszülettek az összeesküvés-elméletek, amelyek legvadabbika szerint maga a kormány rendelte meg a robbantást, hogy a feszültség fokozásával növelje az október 2-i népszavazás részvételi arányát. A kételyeket persze a rendőrség is fokozta húsz órán át tartó hallgatásával, ami a fotelből nézve tűnhet nehezen megmagyarázhatónak, de elképzelhető, hogy világos szakmai indokok álltak mögötte.


Aztán úgy lett halkabb a konteógyártók és -hívők hangja, ahogy egyre több részlet derült ki, mi és hogyan történt valójában a Teréz körúton. Hozzájárult ehhez az ellenzéki és a kormánypártok ezúttal többnyire tényleg felelős magatartása is: a nemzetbiztonsági bizottság Molnár Zsolt szocialista elnök által összehívott ülésére a fideszes tagok is elmentek, majd az MSZP-s politikus Kósa Lajossal, a rendészeti bizottság fideszes elnökével párban tájékoztatta a sajtót annyiról, amennyi információ a nyomozás jelenlegi szakaszában a közvéleménnyel megosztható. Együtt utasították vissza a pánikkeltést, és együtt állították, hogy a dzsihadista szál nem valószínű. Mielőtt teljesen megnyugodnánk: Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára még tegnap is határozottan cáfolni kényszerült, hogy a robbantást a kabinet szervezte meg.


Lehet különbözően gondolkodni arról, jó vagy rossz irányba tart-e hazánk, bárki morfondírozhat azon, milyen állapotban van a társadalom és a demokrácia, de józan belátással senki sem gondolhatja komolyan, hogy ilyen mélyre süllyedt volna az ország.

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!