Jegyzet

2016.09.06. 18:07

Fanyalgók

Az nem állam- és várospolgári alapjog, hogy elénk toljanak napi két ingyenes koncertet.

Pomaranski Luca

 

Túl hangos. Túl halk. Túl kommersz. Túl elvont. Miért most?  Miért pont ő? Na jó, legyen ő, de miért így...? Rá kellett jönnöm, hogy ennyi fanyalgót egy helyen, mint a győri szabadtéri koncerteken, a Kritikusok Éjszakáján sem találni. Erre akkor döbbentem rá, amikor a Szombathelyről érkezett ismerőseimmel kilátogattunk valamelyik városi fesztivál egyik koncertjére. Azon a hétvégén már a harmadikra, ami nekem, bevallom, fel sem tűnt, amíg nem kaptam meg a vendégeimtől, milyen fene jó dolgunk van nekünk, győrieknek. Mert valljuk be, az nem állam- és várospolgári alapjog, hogy elénk toljanak napi két ingyenes koncertet, még ha nem is lehet mindegyikkel mindenki ízlését eltalálni. Mert mindig akad, akinek semmi se jó, lévén a fanyalgás nálunk nemzeti sport.  Miért énekelt Lou Bega olyan keveset, miért tartották meg a Tom Jones-koncertet esőben, miért van lezárva a főút, és különben is, miért erre költi a város a pénzünket, mert hát ne higgye senki, hogy ez tényleg ingyen van. 


Szerintem meg jó nekünk, hogy tudunk válogatni, és nem az évi egyszeri virslis-sörös-haknis falunapot kell beírnunk pirossal a naptárba. Jó nekünk, hogy egy hónapon belül hallgathattunk népzenét, boogie-woogie-t, gyerekdalokat, jazzt, operát. Jó nekünk, hogy a fülledt nyárestéken azt látni, a város él, pezseg, és hogy akik fellépnek, a legtöbben igenis odateszik magukat, akkor is, ha tudják, hogy a hallgatóság egy része csak az akciós sörért/borért/pálinkáért van ott. Akinek meg nem tetszik, amit éppen hall, annak odébb lehet sétálni egy másik térre – ahol egyébként valószínűleg szintén zajlik valami program –, vagy lehet fizetni komoly pénzeket a belépőjegyért, ha már komolyabb igényei vannak. Vagy – ez a számomra szimpatikusabb verzió – lehet egyszerűen csak örülni annak, amit kapunk.

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!