Jegyzet

2016.09.23. 19:04

Empathia officinalis

Emlékeznek azokra az időkre, amikor még bele tudtuk élni magunkat mások helyzetébe?

Nyerges Csaba

 

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor egy nyáresti autózás alatt olyan sok rovar csapódott a szélvédőre, hogy már kilátni is alig lehetett? És arra, hogy szinte minden ház ereszalján fészkeltek molnár- vagy füstifecskék? Mert volt elég rovar tápláléknak. Meg persze az emberek nem verték le a fész- keiket. És azt tudják-e, hogy rovarok (a virágok beporzása) nélkül a növényvilág nagy része is eltűnne a Földről?


Örökkévalónak hisszük, hogy amíg ember lesz, fecske is lesz, hogy mindig teremni fog az almafánk, hogy jut élelmiszer az asztalokra és az ivóvízből sem fogyunk ki sohasem. Azt gondoljuk, nevetséges ezeken vívódni, ilyen nyilvánvaló dolgokat kétségbe vonni. Pedig törékeny rendszerben élünk. A Föld egy részén már most elviselhetetlen az időjárás, alig van ivóvíz, és senki nem tudja, milyen végső, katasztrofális hatásai lehetnek a klímaváltozásnak. Hogy honnan hová kell majd menekülni? Föníciából a Kárpát-medencébe? Vagy a Kárpát-medencéből Grönland szigetére?


Megjósolhatatlan. Az viszont félő, hogy ha az emberiség nem talál közös, gyors megoldást az üvegházhatás mérséklésére, a népvándorlás elhatalmasodhat. És csak a vakszerencsén múlik majd, hogy nekünk éppen szedelőzködnünk kell-e, vagy még nagyobb kerítést építeni. De az is valószínű, hogy a legmagasabb kerítés sem védhet meg senkit egy túlélésért morajló, elsöprő erejű hullámtól. Apropó, emlékeznek azokra az időkre, amikor még bele tudtuk élni magunkat mások helyzetébe? Nem is feltétlenül az éhínség elől menekülők életébe. Pusztán csak a szomszédéba itt az utca túloldalán.


 Addig is, meglocsolná valaki kérem az Empathia officinalis tudományos nevű, napfénykedvelő gyógynövényt, amíg ki nem szárad, el nem tűnik a hazai flórából menthetetlenül?

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!