Jegyzet

2016.07.15. 18:56

Mint Déva vára

A tíz-tizenöt évente szétvert oktatási struktúrának vannak vesztesei.

Bódvai Ildikó

 Átalakul és valószínűleg régi-új nevén, Soproni Egyetemként működik tovább jövő januártól a Nyugat-magyarországi Egyetem. Két hete hivatalosan is bejelentették a szombathelyi karok távozását, így a nagy múltú intézmény a korábbinál jóval karcsúbban, négy soproni fakultással folytathatja a képzést. A július elsejei tanévzáró és diplomaosztó ünnepség örömébe ezért ürüm is vegyült. A soproniak annak ellenére nem titkolták csalódottságukat, hogy az államtitkár kiemelt státuszt ígért az intézménynek. 


A döntésre azonnal reagáltak a helyi politikusok. A szocialisták arról nyilatkoztak, hogy kormányzásuk idején évekig tartó aprólékos, körültekintő munkával létrehozták a – több korábbi felsőoktatási intézményt integráló – nagy Nyugat-magyarországi Egyetemet, amit a most regnáló politikai vezetés szétvert. Ezzel szerintük a város hatalmas veszteséget szenvedett. A fideszesek azt mondták, a korábbi oktatáspolitika hibás elképzelése hozta létre a hálózatos egyetemeket, elvéve a városi közösségektől a saját felsőoktatás lehetőségét. Vitatható pályázatokba, adósságba, alulfinanszírozottságba kényszerítették az intézményeket. Itt most nem boncolgatnám, kinek van igaza, arra világítanék rá, milyen károkat okoz az erőből diktáló politika. Mert senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a tíz-tizenöt évente szétvert és új elvek mentén összerakott oktatási struktúrának vannak vesztesei. Köztük is elsőként a diákok. Tőlük elveszik a hosszú távú tervezhetőség lehetőségét, az oktatók pedig anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányában romló morállal végzik a munkájukat. És természetesen kárvallott az ország egésze. Amíg hiányzik a közös vízió, a nyitottság a mindenkori politikai elit részéről az együtt gondolkodásra, addig úgy épül az ország, mint épült magas Déva vára: amit raktak délig, leomlott estére, amit estig raktak, leomlott reggelre. 

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!