Jegyzet

2016.03.17. 11:06

Tizenkét pont

Mert egyébként marad, ami volt, a külföldi boldoguláskeresés.

Nyerges Csaba

Mintha két párhuzamos, egymással érdemben nem kommunikáló, legfeljebb néha átkiabáló univerzum lüktetne egymás mellett Magyarországon. Az egyikben most minden egy újfajta szabadságharc körül kering, amit Brüsszellel és az Európai Unióval kell megvívni az illegális migránsok frontján (lásd Orbán Viktor ünnepi beszéde), és néha bejön a képbe a globális klímaváltozás (lásd Áder János szerdai előadása Pannonhalmán). Ezt az univerzumot a hagyományos kokárdáról lehet felismerni, amit évekkel ezelőtt politikai céllal kisajátított magának.


A másik univerzumban is szabadságharcot vívnak, csak éppen itthon, az iskolákban például. Ezt az univerzumot az újragondolt, kockás kokárdáról lehet felismerni.


Nem tartottam jó ötletnek, hogy az ország egyik fele politikai okokból kisajátította magának anno a kokárdát, mint ahogy azt sem, hogy a másik fele most újragondolta, és kockásította azt. Annak örülnék, ha megvalósulhatna végre a Tizenkét pont az egyfelé húzó Magyarországon. Ha lehetne szabad, censura mentes közmédiánk, felelős minisztériumaink, ha megszűnnének az „úrbéri viszonyok", ha lenne közös teherviselés, törvényi képviselet egyenlőség alapján, és példát mutató Nemzeti Bankunk. Mindez egyenlőségben, szabadságban, testvériségben.

Mert egyébként marad, ami volt. A munkabérhiányból eredő munkaerőhiány, vagyis a külföldi boldoguláskeresés (lásd Európai Unió).


De legalább már Ausztriáig sem kell menni. Hiszen Szlovákiából is versenyképes ajánlatokat kap a magyar munkavállaló, és jövőre talán még Romániából is érkeznek vonzó álláshirdetések.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!