Jegyzet

2016.03.03. 21:20

Téltemető

Az elmúlt hetekben ismét ízelítőt kaptunk abból, merrefelé tart a klíma.

Hancz Gábor

 

Nagy hiba bármilyen időjárási jelenséget mindenféle kutatás nélkül az éghajlatváltozás számlájára írni, nyilatkozta Reisz András meteorológus múlt héten a Kisalföldben, én most mégis azzal jönnék, hogy az elmúlt hetekben ismét ízelítőt kaptunk abból, merrefelé tart a klíma a Kárpát-medencében. A nyári hőséghullámok számának drasztikus megugrása mellett leginkább a teleken érezhetjük, hogy valami nem úgy van – és főleg  nem úgy lesz – az időjárásban, mint volt korábban. Azoknak persze nincs igazuk, akik fátyolos szemmel emlegetik gyerekkoruk teleit, amikor szerintük a hó december elején leesett és február végén olvadt el. Nem, az ilyen hideg évszak kuriózum volt akkor is, de hogy jóval többször lehetett szánkózni-csúszkálni, mint manapság, az biztos. A tél átlaghőmérséklete csaknem egy fokkal emelkedett a múlt század eleje óta, a fagyos napok száma nagyjából tíz nappal, a hótakarós napoké egy héttel esett vissza. Az Országos Meteorológiai Szolgálat modelljei további jelentős csökkenést vetítenek előre 2050-re.


Nem arról van szó persze, hogy a jövőben soha nem lesz hamisítatlan tél, csak gyakrabban fordul elő olyan semmilyen, mint a mostani. Térségünkben az idei volt zsinórban az ötödik, amikor enyhébb volt a sokévi átlagnál – igen, még a 2013-as hófúvásos-havas három hónap is melegebbnek bizonyult összességében. És itt a sokévi átlagban a közelmúlt három évtizede van benne, nem a múlt század első fele, pedig 1942–43 vagy 1929 telét még ma is emlegeti, aki átélte.


S ha már így van, lehet örülni vagy szomorkodni. Fagy és/vagy hó híján kevesebb a baleset, a kátyú, nem kell annyit fűteni, de több lesz a kártevő. Mindenki döntse el, a mérleg melyik serpenyőjében van több.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!