Jegyzet

2016.03.11. 20:54

Rabszolgasors

Csak rendkívüli erőfeszítés árán lehet kiutat találni a kiszolgáltatottságból.

Bódvai Ildikó

 

Egy 2014-es felmérés szerint a Földön mintegy 36 millió ember él modern rabszolgaságban. Magyarországon közel 36 ezer érintettel számolnak. A probléma főként az ország keleti felében élőket érinti, azon belül is az állami gondozásban felnőtt nőket, akik leggyakrabban az emberkereskedelem, a kényszerprostitúció áldozatai. A rendezett körülmények között élőknek elképzelni is nehéz, milyen az a kiszolgáltatottság, amiből csak rendkívüli erőfeszítés árán lehet kiutat találni. 


Alapvetően másfajta és tudatosan választott „rabszolgaság" az, amiről  Kuntz Zoltán ír a napokban megjelent Modern rabszolgák című kötetében. Ebben arra keresi a választ, mi veszi rá ingázók tízezreit, hogy naponta hosszú, tömött sorokban több órát 


autózzanak és otthonuktól távol keressék a boldogulást. A hivatalos adatok szerint tavaly már több mint hetvenezren dolgoztak nyugati szomszédunknál. Az egyik ok nyilván a hazainál jóval magasabb bér, de szinte ugyanilyen fontos az is, hogy sokan nem érzik jól magukat Magyarországon. Nem jó a légkör, nem becsülik meg a munkájukat és nem találnak képzettségüknek megfelelő állást. Ami a legszomorúbb, hogy egyre több tehetséges fiatal keres külföldön munkát. Legtöbbjük nem az eredeti szakmájában helyezkedik el, kényszerből sok diplomás vállal mosogatást, takarítást. Nem egy álommeló, de legalább megfizetik...


Amiben a kétféle „rabszolgaság" mégis hasonló, az az, hogy mind a kettő rendszerszintű társadalmi problémákban gyökeredzik. Ezeket pedig csakis úgy lehet felszámolni, ha megismerjük és megértjük a kiváltó okokat, sőt, mi magunk is teszünk a változásért.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!