Jegyzet

2016.03.09. 17:45

Orbán vö. Orbán

Akadnak-e a gombócok néha vagy éppen derűsen koccintanának-e?

Nagy Márta

 

A Kisalföld Gasztro Magazinjában hangzik el mindig a kérdés az interjúban: Ön kit hívna meg vacsorára? A fantázia szabhat csak határt a válaszadóknak, így ha engem kérdeznének, mondhatnám: Orbán Viktor miniszterelnököt és huszonöt évvel fiatalabb önmagát látnám vendégül a terített asztalnál. Nagyon izgulnék, abban ugyanis biztos vagyok, hogy pergő beszélgetés, élénk vita alakulna ki a húsostálak fölött, ám az est végkimenetelét – bevallom – nem tudnám megjósolni...


Háziasszonyként csak hordanám a tálcákat, kínálnám vendégeimet, s hogy meg ne akadjon a társalgás, a témákat is be-bedobnám a fogások közé: oktatás, egészségügy, földlicitek, bevándorláspolitika, elvándorlás, trafikok, haciendák, miniszterelnöki tanácsadók, közbeszerzések, ötmilliós fizetések... Ó, témából lenne elég! 

S míg fogynak a falatok, én figyelnék erősen. Melyikük hogy reagál, kinek milyen érve, indulata lenne, akadnak-e a gombócok néha vagy éppen derűsen koccintanának-e. A fiatalabb vajon elégedetten dőlne-e hátra; igen, megcsináltam, ezt, s így akartam... Vagy a másik véglet: értetlenül fogná marokra a villát s nézne döbbenten a szemben ülőre. Őt figyelném erősen; mit szól? Tetszik-e neki idősebb, tapasztaltabb, kiforrottabb önmaga? A hatalom személyiségformáló ereje szerinte rombolt vagy épített? Mire a desszerthez érnénk, kiderülne számomra a lényeg: egyetértenek-e a vendégek? Mindkettőjük szerint jó kezekben van-e a gyeplő, s megfelelő-e a haladási irány? A szemükben látnám, egyet gondolnak-e, s tudnám végre: szívós, kitartó munkával, tudatosan épített országban élek vagy egy vagyok a tízmillió félrevezetett magyar között.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!