Jegyzet

2015.11.16. 09:16

Megoldók

...az erős emberek megoldották a maguk generálta problémát.

Vida István

Büszkén mondja az egyik barátom, hogy megoldottuk a tankönyvellátást. De hisz nem volt vele baj – Pokorni Zoltán volt praetoriánus, ma már másodvonalbeli veterán mondta ezt a múlt héten az oktatás úgynevezett reformjáról. Hozzátette: a Klebelsberg-központ önmagának termeli a problémát mindennap. Amit aztán így-úgy próbál megoldani. Ha sikerül, a jobb kezével megveregeti  a bal vállát.


Itt van példának a gimnáziumbotrány. Harminckét vegyes gimnázium sorsáról született egy voluntarista döntés. Eredője a központi akarat. Merthogy éppen az pattant ki a nagy emberek fejéből, hogy ne legyen vegyes típusú iskola többé. Amúgy ez a kipattanás ragályos lehet a közoktatásban. Mindennapos ének meg tesi, tantervi futball és egyéb tomporközi pattanások.


Ezek után az történt, hogy az igazgatók – helyesen „intézményvezetők", vagy hogy  is – azt találták a levelezésükben, hogy a következő tanévre indítható gimnáziumi osztályaik száma nulla. Nem kérdezett a magasságos semmit, csak üzent. Mert hát volt ez a kipattanás.


Lett erre nagy kapkodás, fűhöz, fához, de leginkább a helyi erős emberhez. Na, az aztán szintén elkezdett futkosni fűhöz, fához, de leginkább a még erősebb emberhez. Jobb esetben erre aztán újabb levél jött, hogy na jó, minden marad a régiben. Egyelőre. Vagyis az erős emberek megoldották a maguk generálta problémát. Egyelőre. Ám arra még nincs válasz, hogyan is működhet két fenntartó egy épületen belül. Két igazg..., intézményvezetővel, kétféle finanszírozással.


Ez történt például a győri Krúdyval, előtte meg a mosonmagyaróvári Haller- és Bolyai-iskolákkal is.  Ha ez így marad, lesz itt még a megoldóknak dolguk elég.


 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!