Jegyzet

2015.11.20. 19:11

Homo füles

A homo füles körültekintés nélkül megy át a zebrán.

Nyerges Csaba

 

Biztosan megvan a magyarázata az efféle önkifejezésnek, vagy éppen elhatárolódásnak. Szociológusok, társadalomkutatók, fejlődéstannal foglalkozók precíz definíciókat írnak majd le egy új embertípus születéséről. 


Addig is, az azonosítás végett álljon itt néhány jellegzetesség, hogy tudjuk, miről is beszélünk. Ahogy kilépnek otthonról, a suliból, vagy mielőtt kiszállnak a kocsiból, gyorsan a fülükbe dugják a fejhallgató új generációs hangszóróját. Csak azt látjuk, hogy különálló kis bolygók, zárt világok mennek az utcán. A mobillal összekötött fülhallgatóból hangos zene szól. Meg se próbáljunk kommunikálni velük. Maguk elé révednek. Ha ujjunkkal megbökjük őket, sértődötten kiveszik a fülest, hogy mi van, de mielőtt megszólalhatnánk, már vissza is dugják a fülhallgatót. 


A homo füles korai evolúciós fázisát onnan lehet felismerni, hogy kiszámíthatóan, de körültekintés nélkül lép a zebrára. Az ő esetében a gázolás jó eséllyel elkerülhető. 


Az evolúció előrehaladottabb fázisában lévő homo fülesek már jóval szofisztikáltabbak. Ők futócipőben, fekete jogging ruhában, stabilabb fülhallgatóval és még hangosabbra állított zenével szaladnak át az esti szürkületben a zebrán. Vagy a kerékpárról  le sem szállva, ugyancsak nagy sebességgel teszik ugyanezt a körforgalomban. Közös bennük, hogy soha nem néznek körül. 


Mindegy, hogy ködben vagy vakító napsütésben mennek át a síneken, úgysem hallják a közeledő szerelvény hangját, a vészfék fémes visítását. De mást sem hallanak. Az első napsugarakkal ébredő madarak énekét a parkban, a padon ülő lányok üde nevetését, a sétálóutcából kiszűrődő gyönyörű hegedűszót. 


Talán még azt sem, ahogy édesanyjuk elköszön tőlük reggel: „Vigyázz magadra, mindig nézz körül, kisfiam!"  

 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!