Jegyzet

2015.09.25. 18:07

Vigyázat! Csalnak!

A magyar gyökerű Martin Winterkorn már le is mondott a Volkswagen AG elnöki tisztéről.

Papp Győző


Talán még vannak, akik emlékeznek a magyar televíziózás hőskorának legendás bűvészére, Rodolfóra. A trükkjei mellett a mondása is halhatatlanná tette: „Vigyázat, csalok!"

Napok óta a Volkswagen botránya teríti be a nemzetközi és a hazai sajtót. Nagyon leegyszerűsítve a történetet: a német óriáscég dízel Passatja megbukott az amerikai környezetvédelmi vizsgán, mert egy beépített szoftver megmásította az emissziós adatokat.

A vélelmezhető csalás eredményeként a magyar gyökerekkel rendelkező Martin Winterkorn már le is mondott a Volkswagen AG elnöki tisztéről. A VW-konszernnél egyébként a lebukás utáni következmények egyelőre beláthatatlanok. Az Autobild szerint a BMW is komoly bajba kerülhet a manipulált kibocsátási adatok miatt. Az amerikai környezetvédelmi hatóság nyilvánosságra hozta, hogy ICCT-mérési eredményei alapján a BMW X3 egyik típusánál is nagy, 11-szeres eltérést mértek.
A másik botrány „csak" hazai keletű, de hasonlóan bájos. Az itthon dúsgazdagnak tartott Lagzi Lajcsit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A gyanú szerint egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken keresztül méretlenül vételezték az áramot, a vizet és a gázt. Két gyanúsított az áramszolgáltató ellenőreit vesztegette meg, hogy ne tárják fel a lopást. A zenész és két társa öt év alatt 3,5–30 millió forintnyi kárt okozhatott.

Hölgyeim és uraim: vigyázzunk, sokan csalnak!

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!