Jegyzet

2015.09.07. 09:32

Tenyérre velük!

A tanári személyiség befolyása gyerekeinkre számszerűsíthető.

Vida István

Búcsúzó hetünk legfontosabb történése azon túl, hogy miniszterelnökünk csütörtökön Brüsszelben beismerte, semmit sem ért el menekültügyben, mégiscsak az volt, hogy elkezdődött az új tanév. Az iskola örök, s a legjobbak benne azok az ismétlődő háromnegyed órás interakciók, amelyek meghatározzák gyerekeink, unokáink életminőségét. Az iskola legfontosabb szereplője a tanár. A kazinczys időkben született szavunk szerint ugyanis ő a tan árasztója.

A tanári személyiség befolyása gyerekeinkre számszerűsíthető (dollárosítható) is egy friss amerikai tanulmány szerint. A kutatók megmérték a tanárok hatását a diákok későbbi jövedelmére. A statisztikai modellek összevetéséből arra jutottak, hogy azok, akiket egy adott iskolaévben jó tanár tanított, körülbelül évi 350 dollárral keresnek többet azoknál, akiknek abban a tanévben átlagos tanár jutott. Ez teljes életpályájukra vetítve közel 8 ezer dollár (2,2 millió forint) különbséget jelent minden egyes diáknál. Sőt, a tanári hozzáadott érték kedvező hatással van egy sereg más felnőttkori mutatóra. A jobb tanárok diákjai nagyobb valószínűséggel kerülnek be a felsőoktatásba, nívósabb egyetemekre járnak, hamarabb kezdenek nyugdíjcélú megtakarításba, több adót fizetnek, és kisebb köztük például a tinédzserkori terhesség kockázata.

Ha másból nem, hát a forintok (dollárok) rideg tükréből csak be kellene látni, hogy mind egyéni, mind közösségi (értsd: magyar nemzeti) érdekünk, hogy a lehető legtöbb kiváló tanárt képezzük ki és tartsuk is benne közoktatásunkban. Ehhez képest tavaly a magyar általános iskolai pedagógusok átlagbére a magánszektor diplomásátlagbérének kétharmadát sem érte el.

E helyről én ezennel egy mozgalom elindítására buzdítanék: hordozzuk végre a tenyerünkön a tant árasztókat!

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!