Jegyzet

2015.07.17. 17:50

Szivárvány

Mert a Pride nem a homoszexualitást ünnepli, hanem a jogot a megkülönböztetés nélküli élethez.

Pomaranski Luca


Lezajlott a Budapest Pride, elhalkultak a szivárványosan sokszínű vélemények a melegekről, akiknek leanyázása az elmúlt hetekben holtversenyben vezetett a menekültek melegebb éghajlatra (vissza)küldésével. Hogy a sajtóban olvasott-hallott különböző nyilatkozatok – amelyek közül nálam kétségkívül Alföldi Róbert intelligensen szókimondó megszólalása viszi a prímet – kiben milyen „utórezgéseket" keltettek, nem tudni, de az elmúlt évek (civil és politikai) gyűlölködő hangulatkeltésének hála, mindenki kívülről fújja a homofób jelmondatokat. A „mi sem rendezünk heterófelvonulást" még a legenyhébb köztük, és persze igaz is. Örüljünk neki – mert ez azt jelenti, hogy nincs rá szükségünk! Mert nem kell senki előtt letagadnunk, hogy kivel élünk együtt, nem kell attól félnünk, hogy az ismerőseink elfordulnak tőlünk, és kimehetünk az utcára kézen fogva anélkül, hogy leköpködnének. És most nem a nyilvános enyelgésről beszélek, azt „heteró verzióban" sem támogatom.

Mert ne legyünk álszentek: hiába mondják sokan, hogy a zárt ajtók között mindenki azt csinál, amit akar, és azzal, akivel akar, ez koránt sincs így... Örüljünk, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen érzés egy életet leélni bujkálva és hazudozva, vagy – sajnos nehéz eldönteni, melyik a jobb, pontosabban a kisebbik rossz – vállalva a sorozatos megaláztatásokat és a hátrányos megkülönböztetést. Mert – a demagóg véleményekkel ellentétben – a melegfelvonulás nem a homoszexualitást ünnepli, hanem az alapvető jogot az egyenlőséghez, a megkülönböztetés nélküli élethez. Mert azt mindenki megérdemli.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!