Jegyzet

2015.07.13. 13:00

Hálóba akadva

Hogyan lehet okosan, jó célért használni a világhálót?

Somodi GÄ‚Ĺ za


Az internet öl, butít és nyomorba dönt. A szocreál korabeli alkoholizmusról szóló szlogent így lehet módosítani, ha sokak véleményét akarjuk összefoglalni a világháló káros hatásairól.

De nincs igazuk. Az internetnek és az alkoholnak azért van közös vonása. Egyiket sem szabad túlzásba vinni, mert elszédíti az embert, függővé teszi. Viszont ha mértékkel fogyasztjuk, okosan használjuk, kellemes perceket szerezhetünk magunknak és környezetünknek. Vannak erre példák. Mármint arra, hogyan lehet okosan, jó célért használni a világhálót. A hét idevágó hírei közül kettőt említek.

Egy holland fiatalembernek szúrta a szemét a szemét – hogy egy másik ismert szlogent idézzek –, és elhatározta, összeszedi az elszórt hulladékot az útvonalon, amelyen munkába jár. Huszonkét zsáknyi jött össze neki. Mindezt megosztotta az interneten, és ennek köszönhetően sokan követték a példáját, Finnországtól Thaiföldig.

A másik történet pedig igazán könnyfakasztó. Egy Fülöp-szigeteki diák Manilában lefotózta, amint egy hajléktalan kisfiú az utcán, egy McDonald’sból kiszűrődő fényben írja a házi feladatát. A kép ugyancsak bejárta a világhálót. Az eredmény az lett, hogy a kilencéves Daniel Cabrera számára összejött egy csomó adomány és egy iskolai ösztöndíj is.

Így végre emberhez méltó körülmények között tanulhat, s talán elérheti célját, hogy rendőr legyen.

Különös világ ez, különös ellentmondásokkal teli. A két példából is látszik, modern világunk nagy vívmányai, a gépek nemcsak elválaszthatják, de össze is hozhatják az embereket. Mert akárhogy is van, a masinák mögött emberek vannak. És időnként lelkek is.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!