Jegyzet

2015.07.24. 12:47

Esetre kocsi

Aki elájul, majd a mentőben felmosdatják, aztán már mehet is vissza dolgozni?

Cséfalvay Attila

A keményen dolgozó kisember izzad. Kétkezi munkával keresi a kenyerét, tele a hócipője a klímaváltozással, a tetőn cserepeket rakva, a földeken traktorban aszalódva, tarvágott erdőben pótkocsit pakolva, az építkezésen a betonkeverő mellett a – jó esetben – negyven fokkal. Minden tiszteletem az övék, de ott talán néha árnyékba lehet húzódni, jár a levegő, valahogy talán megoldják a hűsítést.

Tudom, hogy a piac diktál, de nehezen értem a sopronkövesdi gyár vezetésének gondolkodását, pláne a reakcióját. Ötven dolgozójuk rosszul lesz, szédülnek, néhányan elájulnak, a mentőautó többet fordul onnan, mint a Kórház a város szélénben, mert befalaztak ablakokat, az ígéret ellenére nem oldották meg a szellőztetést, a gépek ontják a meleget. A szakszervezet júniusban már a munkaügyi felügyeletnél is jelezte, hogy gond lesz, de se itt, se ott nem történt semmi. Amikor pedig megvan a baj, még tetézik a „megoldással" – a munka nem állhat meg, amíg megtervezik és telepítik a hűtési rendszert – inkább szombatig álljon készenlétben folyamatosan a gyárban egy esetkocsi. Aki elájul, majd a mentőben felmosdatják, aztán már mehet is vissza dolgozni? Vajon mennyire megnyugtató úgy elmenni otthonról reggel a munkába, hogy tudom, ha a sor mellől lefordulok, egy percen belül szakszerű orvosi ellátást kapok? A keményen dolgozó kisembernek indulás előtt ilyenkor a vérnyomása is felmegy, nem elég a szédülés a fullasztó kánikulában.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!