Jegyzet

2015.07.20. 15:59

Bezár, kinyit

Két bezárósra jut egy kinyitós.

Vida István

Három hírt hozok ide az elmúlt napok hordalékából. Ám valójában ezek így egyáltalán nem illenek össze. Két bezárósra jut egy kinyitós.

Burgenlandban kormányra került s a szocdemekkel (SPÖ) koalícióban hivatalba is lépett az idegenellenes kirohanásairól ismert, a kampányban a keleti munkavállalók ellen lázító Szabadságpárt (FPÖ). A keleti osztrák tartományban az SPÖ továbbra is a legerősebb párt, viszont a legtöbb új szavazót a Szabadságpárt szerezte, 6 százalékkal erősödve 15 százalékot kaptak. Az FPÖ élesen szemben áll a külföldiekkel, a kampányban határlezárási akciójukkal kifejezetten a magyar munkavállalók ellen agitáltak. Most fontos tárcákat kaptak a burgenlandi tartományi kormányban. Így a turizmust is magában foglaló gazdasági és a biztonsági illetékességet. A Kurier által közzétett közvélemény-kutatás szerint az osztrákok 53 százaléka áll ki az osztrák határszakasz ellenőrzésének újbóli bevezetése mellett.

Hétfőn reggel 8-kor „a határőrizeti célú ideiglenes kerítés mintaszakaszát" kezdték el építeni Mórahalomnál a magyar– szerb határon. A kormánydöntés szerint egy 175 kilométer hosszú és négy (újabban három) méter magas, pengés, NATO- drótos kerítéssel zárják le a zöldhatárt novemberre.

A határon átnyúló folyóprogram eddigi eredményeit és az együttműködés kiszélesítésének lehetőségeit vitatták meg a Lajta-völgy és a Fertő-táj polgármesterei és idegenforgalmi szakemberei e hét keddjén.

Mosonmagyaróvártól Nickelsdorfon (Miklóshalma) át Neusiedl am Seeig (Nezsider) van bontakozóban a közös gondolkodás nyomán az újabb együttes munka a hármas határ térségében.

Vessünk számot: mi is szolgája igazából a magyar nemzeti érdekeket?

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!