Jegyzet

2015.07.06. 11:57

A sasvadász

A twitteres káromkodásai alatt is van még élet Deutsch számára.

Sudár Ágnes

Hajmeresztően nagy ostobaságot kellett ahhoz mondani a mögöttünk hagyott héten, hogy Kósa Lajos és Berki Krisztián farvizén valaki mégis beelőzzön. Deutsch Tamásnak sikerült: „Az egyenjogú nem egyenlő. Ha valami egyenjogú és egyenlő esélyt kell biztosítani, az nem azt jelenti, hogy mindenben egyenlő." A Magyar Paralimpiai Bizottság ideiglenes elnöke, aki a hét ráérős napjain európai parlamenti képviselő is, csendben lekriplizte azokat, akiket képvisel. S ha már így belejött, megüzente nekik azt is, hogy egy paralimpiai aranyéremnél felejtsék el azt a pénzt, amit a „rendes" bajnokok kapnak.

A hét második felében elcsámcsogtak és hüledeztek egyet előbb a paralimpikonok, majd a szociológusok, hogy a twitteres káromkodásai alatt is van még élet Deutsch számára. Miért ne lenne? A magyar ember pontosan tudja azt, amiről Deutsch beszél – itthon nem mindenki „mindenben egyenlő" –, s mivel százból kilencvenen biztosan nem izgultak még végig egy 200 méteres paralimpiai síkfutást élő közvetítésben vagy néztek végig egy kerekes székes vívódöntőt, így a politikus szavai egyik fülükön bementek, a másikon meg ugyanígy ki. Más lenne a helyzet, ha ezt a mondatot ő, vagyis mi kapnánk meg a hónap elején, s lefordítva valahogy így szólna: „Figyelj, pajtás, szeretünk meg minden, azt a levegőt is szívhatod itt a gyárban, mint mi, de már ránézésre is lúzerebb vagy nálunk, ne csodálkozz, hogy ez a fizetéseden is látszik. Hát mit vársz?"

A magyar közélettől ennyit. S ennek fényében könnyebb megrágni Kósa Lajos repülőgépes-menekülős összefüggését és Berki Krisztián örökbecsűjét, amit a hétre tartogatott: „A sas nem vadászik légyre. De ami biztos, hogy a Berki nem vadászik sasra."

Ne is tegye, Deutsch már mind megette.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!