Jegyzet

2015.05.26. 18:07

Két lét

Abortusz, halálbüntetés, melegek, eutanázia, terrorizmus, idegenek.

Vida István


Most, hogy asztalra került bizonyos Finkelstein, akit illik kampánygurunak nevezni, s az is kiviláglott, hogy a Habony-dumagyár közös céget gründolt vele Londonban, sőt, ide még Orbán kormányfő is kijár vele beszélgetni, kap magyarázatot mindaz, ami az utóbbi hetekben a közbeszédben zajlik. Ugyanis e brooklyni ember szokta ajánlgatni támogatókban elapadt politikus ügyfeleinek: ha bajban vagy, dobj oda a közvélemény asztalára erőst megosztó témákat. Abortusz, halálbüntetés, melegek, eutanázia, terrorizmus, idegenek. Mivel ezek bármelyike mentén azonnal mereven két részre szakad a köz, s e csapatok késhegyig menő vitákat vívnak eme elasztikus (valójában filozofikus, etikai mélységű) tárgyakban, rögvest megsokasodik, sőt, elkötelezettebbé válik a tieid tábora.

Így ma nálunk is varázsütésre lett a legfontosabb beszédtémává a halálbüntetés, a homofóbia meg a migránsok. (Figyelem, csak így, „migránsok". Ők ugye személytelen idegenek, kvázi ufók, akik amúgy menjenek haza. A migránsnak emberarca nem lévén, szükségtelen is léte felől moralizálni, netán a keresztény etikát szóba hozni. E helyről is köszöntöm Fabinyi evangélikus püspök urat.)

Nos, Brüsszeltől Alsómocsoládig folyik ezekről a politikusi szó, s a média, sőt, az egyre fogyatkozó civil világ is ráfeszült a finkelsteini ötletre. Csak a nép néz; pedig akár konzultálhatna is. A levelet megkapta hozzá. Persze időnként öklöt ráz; bezárandó a debreceni tábort, meg üstöllést kergetné is haza az Árkádból a feketéket. Ám őszintébb pillanataiban csak távolságtartóan bámulja ezt az egészet. Léte ugyanis másik síkon zajlik: csekkhalmok, adóbevallások közepette, a gyerekét ért iskolai agymenéseket egyengetve vagy az SZTK-k koszlott folyosóin üldögélve igazából ritkán gondol a halálbüntetés visszatartó erejére, a szolid viselkedésre intett melegekre meg a munkahelyét elbitorló piréz migránsokra.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!