Jegyzet

2015.05.08. 19:43

Harmincöt

Azt, hogy harmincöt év felett eláshatom magam, azért nem gondoltam volna.

Pomaranski Luca


Az eddig sem volt titok, hogy negyven-egynéhány év felett nem egy nagy sikerrel kecsegtető álom az álláskeresés, de hogy már harmincöt év felett eláshatom magam, azt azért nem gondoltam volna.

Pedig egy most megjelent apróhirdetés alapján úgy tűnik, ez a helyzet, s most, hogy éppen betöltöttem a fenti kort, egyesek már mechanikus segédmunkára sem tartanak alkalmasnak. Nem tudom eldönteni, hogy kifejezetten harmincöt év alatti munkaerőt keresni egy kétkezi, sem szaktudást, sem állóképességet nem igénylő betanított munkára puszta szófordulat egy pökhendi huszonéves marketingestől, vagy a „kisgyerekes anyák kíméljenek” hozzáállás szalonképessé (és törvényessé) átfordított szinonimája, de minden harmincas nevében kikérem magamnak.

A harmincasok nevében, akik erejük teljében, de már kellő munkatapasztalattal, és igen, talán kisgyerekkel keresnek munkát. Sőt, továbbmegyek: kikérem magamnak a tíz, sőt, húsz évvel idősebbek nevében is, akik gyakran aktív, energikus mivoltuk ellenére szenvedő alanyai annak, hogy egyeseknek nem tűnik fel: az ötven ma már nem azt jelenti, mint húsz évvel ezelőtt. Mondom mindezt egy olyan hatvanas édesanya lányaként, aki szaktudásában naprakész, munkabírásában veri a korosztályomat, és már akkor alkalmazta a felhőalapú adattárolást, amikor én még azt sem tudtam, mi az...

Annak a HR-esnek vagy cégvezetőnek pedig, aki annyit néz ki a harmincas-negyvenes korosztályból, hogy kiírná őket a munkaerőpiacnak még a legalsó szegmenségből is, azt javaslom, vegye végig a saját ismerőseit – a barátait, édesanyját, testvérét –, és gondolja végig, nekik is a szemükbe mondaná-e, hogy a koruknál fogva még csak halvány esélyt sem ad nekik.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!