Jegyzet

2015.05.15. 19:07

Halálos fegyver

Vajon lesz-e a lufiban elegendő levegő? <br>

Laczó Balázs


A miniszterelnöknek lett igaza, napirenden tartjuk a halálbüntetést. Más kérdés, hogy akikhez szólt, már két hete sem a halálbüntetésről szerettek volna beszélni, hanem arról, hogy azt vezessék be, hiába zengte a kórus, hogy a kormány csupán vitázgatna a reggeli kávé mellett. Orbán Viktor maga cáfolt rá: „ha másképp nem tudják megvédeni az ártatlan embereket, akkor be kell vezetni a halálbüntetést".

Meddig lehet – ennyire eltávolodva a valóság talajától – ebben előremenekülni, miközben Barroso kijelenti, hogy nincs helye az EU-ban annak, aki halálbüntetést akar? Kiábrándító, hogy semeddig, legfeljebb amíg azt nem mondják: mi megpróbáltuk, honfitársak, de Brüsszelben nem fontos a mi édesanyáink és gyermekeink biztonsága. Ennyi, és csak az a kérdés, hogy vajon lesz-e a lufiban elegendő levegő vagy 2018-ban újra fel kell fújni? S vajon akkor majd milyen bűncselekmény elkövetője lesz hivatott alkalmat szolgáltatni? Mert az időzítéssel kapcsolatban annyit tudni kell, hogy hiába megdöbbentő minden kitervelt gyilkosság, a kaposvári trafikos támadója 30 évvel ezelőtt sem kapott volna kötelet, tehát a dolog az 1985-ös szemüvegen át nézve is blöff. Másrészt, számos olyan bűneset történt – persze még a Jobbik legújabb választási szereplése előtt –, aminél Orbán Viktor felvethette volna a kérdést. Nyolcvanötben valószínűleg tényleg halálra ítélték volna Szita Bence vagy a romák gyilkosait, mégis most vált indokolttá, hogy a kérdést „napirenden tartsuk".

Hiába jó a számítás, azért mégsem a tandíjról vagy a netadóról van szó, ahol a politikai elemzők dolga lázasan vizsgálni, melyik választói rétegből mennyit nyer és veszít egy párt. Kit érdekel, hogy mennyi népszerűséget veszítünk vagy nyerünk a halálbüntetésen? Épp a kérdés drámai komolysága az, ami nem engedné meg a füstbombák bevetését. Épp a gyászolók – akiket a politika maga elé tol –, épp ők kérdezhetnének vissza, hogy miért tekintik játékszernek a legmélyebb fájdalmukat.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!